Samhällsbyggnad och infrastruktur

Att driva projekt som är så omfattande att de kan kallas infrastruktur- eller samhällsbyggnadsprojekt innebär ett stort juridiskt ansvar och är ofta utmanande även för en stor organisation. Denna typ av projekt är näst intill alltid komplexa och kräver kunskap och erfarenhet inom många olika rättsområden. Projekten förändras vidare ofta över tid, vilket ställer höga krav och en förmåga att snabbt kunna anpassa sig efter ändrade förutsättningar.

Vi har stor erfarenhet av infrastruktur- och samhällsbyggnadsprojekt ur olika perspektiv och kan hjälpa till att skapa förutsägbarhet i komplexa projekt.  

Projekt inom samhällsbyggnad eller infrastruktur kan beröra en rad olika sektorer och branscher och avse t ex byggnation av ren infrastruktur (hamnar, väg- och spårnät, broar och tunnlar), men även annan stads- och samhällsplanering, såsom etablering och tillhandahållande av omsorgs- och kommunikationstjänster m.m.

Vi jobbar för att ditt projekt ska bli framgångsrikt

Vi har en unik branschkännedom och erbjuder kvalificerade juridiska tjänster i alla skeden av ett infrastruktur- och samhällsbyggnadsprojekt. Det kan exempelvis röra sig om biträde i samband med ansökan om ändring av en detaljplan för att möjliggöra omvandling av industriområden till bostadsbyggnation, förhandling av finansieringsavtal i samband med infrastrukturprojekt, transaktioner i tidiga skeden för att möjliggöra finansiering av projekt, frågor om offentlig finansiering, tillståndsfrågor, konkurrensfrågor, skattefrågor eller tvistlösning.

Ett framgångsrikt samhällsbyggnadsprojekt förutsätter löpande samordning med alla inblandade aktörer. Vi förstår och kan förutse de processer som styr denna typ av komplexa och långsiktiga projekt och vi har stor vana vid att arbeta med myndigheter och andra intressenter samt att koordinera och projektleda stora och komplexa avtalsrelationer. Med vår unika branschkännedom kan vi skapa förutsägbarhet genom handfasta, konkreta och användbara råd. Som klient hos oss får du underlag för att snabbt och tryggt fatta korrekta och affärsmässiga beslut. Vi bidrar vidare – hela tiden med fullt fokus på affären – till att säkerställa att övriga krav på projektet, exempelvis myndighetskrav, kan uppnås.

Vinges jurister har den spetskompetens och expertis som erfordras. Detta kombinerat med hög flexibilitet, tillgänglighet och förmåga att sätta samman skräddarsydda projektanpassade team gör oss på Vinge till en effektiv och självklar partner för just ditt projekt.

Vad vi kan hjälpa till med?

En mängd olika rättsområden brukar ofta aktualiseras i projekt inom samhällsbyggnad eller infrastruktur. Vinge är en fullservicebyrå och kan därigenom erbjuda skickliga specialister inom alla relevanta rättsområden, exempelvis:

Relaterade nyheter

Vinge har mottagit högsta ranking i 18 av 21 kategorier i Legal 500:s ranking för 2024.

Daniel Prawitz är sedan årsskiftet delägare på Vinges Skånekontor där han arbetar med entreprenadrät…

Priset, Chambers Europe Award for Excellence – Sweden Law Firm of the Year 2023, är ett av de främst…