Nyhet Möt Jesper Ekman, ekonomstudenten som tog klivet in i Vinges EU- och konkurrensrättsgrupp

15 oktober 2019

Sommaren 2019 var Jesper Ekman Vinges förste competition analyst i vår EU och konkurrensrättsgrupp. Idag arbetar Jesper deltid i gruppen samtidigt som han slutför sin master i nationalekonomi på Stockholms universitet. Vi tog tempen på Jesper för att höra mer om hans uppdrag.

”Man kanske inte tror det men de nationalekonomiska perspektiven är centrala inom stora delar av konkurrensrätten. Konkurrensrätt kombinerar kanske mer än något annat rättsområde juridisk och ekonomisk analys” 

berättar Jakob Jeanrond, ekonomisk expert i gruppen för EU  och konkurrensrätt.

Jesper, hur har ditt uppdrag sett ut under den här tiden?

Jag har framför allt jobbat med ett större ärende för en klient. Min uppgift har varit att göra en analys av den aktuella marknaden som sedan ska användas som underlag för att kunna ge en bild av hur ett visst konkurrensförhållande ser ut. Jag har efter sommaren fått möjligheten att fortsätta jobba med ärendet, och jobbar nu deltid parallellt med mina studier. En stor behållning har varit att få tillämpa mikroekonomisk teori i en praktisk konsultroll.    

För mig var det väldigt positivt att få vara med i projektet från början, eftersom jag tidigare inte jobbat riktat mot konkurrensrätt. Det gav en god start och hjälpte mig att bli varm i kläderna och att komma in bra i min roll som ekonom på byrån.

Mycket av det jag lärde mig i somras på Vinge återkommer faktiskt i en kurs som jag läser just nu   Antitrust and Regulation. Väldigt roligt, och plötsligt får min kunskap fler perspektiv.

Hade du som ekonom någon tidigare erfarenhet av juridik?        

Inte mer än att jag läste 15 poäng juridisk översiktskurs när jag gjorde min kandidat i Lund. Det gjorde det enklare att förstå terminologin, men är verkligen ingen nödvändighet. 

Hur har dina jobbdagar ut sett ut?

Väldigt lärorika! Den roll jag fått har verkligen varit ett ”riktigt jobb”, inte bara en enkel sommarpraktik. Det är inte många steg mellan de analyser jag tar fram och de underlag som myndigheter sedan tar beslut på, exempelvis hos konkurrensverket och EU kommissionen. Det är en klart häftig känsla!

Min roll som competition analyst ingår i Vinges sommarnotarieprogram som löper över 2 månader. Programmet kombinerar jobb, sociala aktiviteter och utbildning. Mitt favoritinslag under utbildningsdelen var helt klart presentationsteknik. Att hålla en bra presentation är något man förväntas kunna och något jag också vill vara verkligt bra på. Att slipas inom detta var klart nyttigt och en stor bonus för mig.  

Vad fick du möta på Vinge som du inte hade förväntat dig?

Det var långt mer avslappnat än vad jag föreställt mig. Mina förutfattade meningar om jurister och advokatbyråer har definitivt stöpts om. Och jag tror att mina kollegor också har fått en roligare bild av ekonomer. Jag uppskattar den professionella och samtidigt informella stämning som finns på Vinge. Det är ett varmt klimat där man får utrymme att vara sig själv.  

Efter min sommar på Vinge har jag fått fina erfarenheter av ett område som jag inte tidigare kände till och kanske inte annars fått upp ögonen för. En stor bonus är att jag fått många nära vänner under programmets gång.  

Dags att nominera Årets Bolagsjurist 2020

Förra året föll valet på Oskar Arndt, chefsjurist på iZettle. Nu är det dags att nominera kandidater till årets tävling. Nomineringen är öppen till och med 10 februari.
20 januari 2020

Uppsving för stiftelser

Stockholms grupp Corporate Commercial ser sedan i somras en betydande ökning av uppdrag där stiftelseformen blivit en allt vanligare lösning. Även intresset för ideella föreningar växer hos både nya och befintliga klienter.
28 november 2019

Employment law podcast – our first episode in English

By popular request, here is our very first English-language episode of Vinge's employment law podcast Arbetsrättspodden.
28 november 2019