Nyhet

Möt ekonomstudenten som tog klivet in i Vinges EU- och konkurrensrättsgrupp

20 oktober 2020 Karriär

Sommaren 2019 var Jesper Ekman Vinges förste Competition Analyst i vår EU och konkurrensrättsgrupp. Idag har Jesper tagit klivet till en tjänst som Junior Economist i gruppen efter att han avslutat sin master i nationalekonomi. Vi tog tempen på Jesper för att höra mer om hans uppdrag.

Man kanske inte tror det men de nationalekonomiska perspektiven är centrala inom stora delar av konkurrensrätten. Konkurrensrätt kombinerar kanske mer än något annat rättsområde juridisk och ekonomisk analys

berättar Jakob Jeanrond, ekonomisk expert i gruppen för EU  och konkurrensrätt.

Jesper, hur såg ditt uppdrag ut som Competition Analyst?

Jag jobbade framför allt med ett större ärende för en klient. Min uppgift var att göra en analys av den aktuella marknaden som sedan skulle användas som underlag för att kunna ge en bild av hur ett visst konkurrensförhållande ser ut. Jag fick efter sommaren möjligheten att fortsätta jobba med ärendet, och började jobba deltid parallellt med att jag avslutade min master. En stor behållning var att få tillämpa mikroekonomisk teori i en praktisk konsultroll. Och såklart – att jag efter studierna sedan fick jobb som Junior Economist på Vinge.

För mig var det väldigt positivt att få vara med i projektet från början, eftersom jag tidigare inte jobbat riktat mot konkurrensrätt. Det gav en god start och hjälpte mig att bli varm i kläderna och att komma in bra i min roll som ekonom på byrån.

Mycket av det jag lärde mig under sommaren på Vinge återkom faktiskt sedan i en av mina kurser - Antitrust and Regulation. Väldigt roligt, och plötsligt fick min kunskap fler perspektiv.

Hade du som ekonomstudent någon tidigare erfarenhet av juridik?  

Inte mer än att jag läste 15 poäng juridisk översiktskurs när jag gjorde min kandidat i Lund. Det gjorde det enklare att förstå terminologin, men är verkligen ingen nödvändighet.

Hur såg dina jobbdagar ut under ditt internship?

Väldigt lärorika! Min roll var verkligen ett ”riktigt jobb”, inte bara en enkel sommarpraktik. Det var inte många steg mellan de analyser jag tog fram och de underlag som myndigheter sedan tog beslut på, exempelvis hos konkurrensverket och EU-kommissionen. Det var en klart häftig känsla!

Min roll som Competition Analyst ingick i Vinges sommarnotarieprogram som löper över 2 månader. Programmet kombinerar jobb, sociala aktiviteter och utbildning. Mitt favoritinslag under utbildningsdelen var helt klart presentationsteknik. Att hålla en bra presentation är något man förväntas kunna och något jag också vill vara verkligt bra på. Att slipas inom detta var klart nyttigt och en stor bonus för mig.  

Vad fick du möta på Vinge som du inte hade förväntat dig?

Det var långt mer avslappnat än vad jag föreställt mig. Mina förutfattade meningar om jurister och advokatbyråer har definitivt stöpts om. Och jag tror att mina kollegor också har fått en roligare bild av ekonomer. Jag uppskattar den professionella och samtidigt informella stämning som finns på Vinge. Det är ett varmt klimat där man får utrymme att vara sig själv.  

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka platsen som Competition Analyst på Vinge?

Sök! Efter min sommar på Vinge fick jag fina erfarenheter av ett område som jag inte tidigare kände till och kanske inte annars fått upp ögonen för. En stor bonus är givetvis att jag fick jobb på Vinge men också de många nära vänner jag fick under programmets gång.           

Så här söker du

Ansökningsperioden till tjänsten som Competition Analyst är öppen till och med 30 november 2020. Intervjuer sker löpande, ansök därför gärna i god tid. För att söka tjänsten vill vi att du ska ha en kandidatexamen eller motsvarande i nationalekonomi och att du idag läser på masternivå.

Läs mer om tjänsten och ansök här!

Nya delägare och counsels utsedda vid Vinges Stockholmskontor

Advokaterna Sofie Bjärtun, Rikard Lindahl, Malin Malm Waerme och Daniel Wendelsson vid Vinges Stockholmskontor har utsetts till nya delägare från och med 1 januari 2022. Följande advokater har valts in som counsels vid Vinges Stockholmskontor: Stojan Arnerstål, Amanda Knutsson, Jolene Reimerson, Linnéa Sellström och Filip Öhrner.
6 juli 2021 Karriär

Hayaat Ibrahim tar plats på Nova Talents lista 2021

Hayaat Ibarahim har av Nova Talent Nordics utnämnts till listan Nova Talent 111 i kategorin Legal Services. Hon är dessutom ”the Jury’s Choice” i kategorin Legal Services.
7 juni 2021 Karriär

Vinge utnämns till studenternas favoritbyrå i Prosperas ranking

Vinge är den affärsjuridiska advokatbyrå som Sveriges juriststudenter helst vill få jobb på. För tredje året i rad toppar Vinge Prosperas lista när juriststudenter rankar landets affärsjuridiska advokatbyråer.
16 december 2020 Karriär