Nyhet

Uppsving för stiftelser

28 november 2019

Stockholms grupp Corporate Commercial ser sedan i somras en betydande ökning av uppdrag där stiftelseformen blivit en allt vanligare lösning. Även intresset för ideella föreningar växer hos både nya och befintliga klienter.

Bakom ökningen finns flera faktorer. Främst står det ökande intresset för filantropi, där allt fler företag och individer önskar agera för att hjälpa andra. Stiftelseformen blir också aktuell då man vill framtidssäkra kontrollen över ett bolag eller annan tillgång. Även vid generationsskiften kan stiftelsen utgöra en lämplig verksamhetsform.

Stiftelsen behöver inte ha ett så kallat allmännyttigt ändamål, även om det är vanligt. En stiftelse skänker varaktighet, förutsebarhet, stabilitet, kontroll och goodwill.

Vad utmärker en stiftelse?

Grundläggande för stiftelseformen är att den styrs av ändamålen och stadgarna. En stiftelse är en egen juridisk person, och alltså inte kopplad till det företag eller den person eller grupp som bildar stiftelsen. Således finns ingen ägare. Många pratar om ”sin stiftelse”, men juridiskt är stiftelsen helt fristående och stiftare får inte utöva obehörig påverkan på stiftelsen. En stiftelses ändamål och stadgar är svåra att ändra när stiftelsen väl är bildad.

En vanlig stiftelse bildas genom (1) upprättande av ett stiftelseförordnande; (2) överlämnande av egendom (exempelvis pengar, aktier, fastigheter eller till och med en mjukvara); samt (3) tillsättande av någon (styrelse eller förvaltare) som tar emot egendomen och åtar sig att förvalta denna.

Stiftelser vs. ideella föreningar

Stiftelser står under länsstyrelsens tillsyn. Där skiljer sig stiftelseformen från ideella föreningar. Ideella föreningar står inte under någon tillsyn och det står här medlemmarna fritt att ändra föreningens ändamål. För den som önskar större flexibilitet kan därför en ideell förening vara ett alternativ, dock är denna associationsform inte lika stabil och förutsägbar som en stiftelse.

Vad kan vi hjälpa klienterna med?

Oftast hjälper vi klienter att bilda stiftelser och/eller ideella föreningar samt informerar om de regler som gäller och vilka alternativ som finns. Detta inkluderar att hjälpa klienter att formulera ändamål och stadgar för både stiftelser och ideella föreningar. Vi hjälper även klienter som redan har bildat stiftelser och/eller ideella föreningar med frågor kring förvaltning.

Från vänster: Alva Hägglund, Olof Jisland, Malin Ohlin och Agnes Perbo