Nyhet

Vinges Private M&A-marknadstrender – Deal Terms-Studie 2019

6 mars 2020 M&A

Vår senaste Deal Terms-studie är nu tillgänglig och ger en detaljerad inblick i avtalsvillkoren vid privata M&A-transaktioner på den svenska marknaden.

Mer instabilt och ovisst transaktionsklimat: Sammantaget förblev M&A-aktiviteten relativt stark i Sverige under 2019, antalet transaktioner började dock att minska under årets andra hälft – särskilt i large-cap-segmentet. Framförallt PE-investerare har varit mer försiktiga, med anledning av en förväntan på att marknaden ska anpassa sig. Den något lägre aktiviteten inom den privata M&A-sektorn kompenserades i viss utsträckning av en ökad aktivitet på den publika marknaden och denna trend förväntas fortsätta även under 2020. Avsaknaden av lämpliga privatägda målbolag och konkurrensutsatta auktionsprocesser med uppskruvade värderingar är andra orsaker till en ökad public-to-private-aktivitet.

Mer försiktig hållning från investerare: M&A-försäkringar används fortfarande frekvent vid transaktioner, särskilt vid transaktioner med ett transaktionsvärde som överstiger 500 Mkr, av vilka cirka 50% är försäkrade. Jämfört med 2018 såg vi dock en generell nedgång av antalet försäkrade transaktioner. Den ökade användningen av ”Material Adverse Change”-klausuler och köparnas framgång med att få ytterligare säkerhet för säljarnas åtaganden speglar det mer ovissa transaktionsklimatet. Köparna var även mer framgångsrika vad gäller att höja taket för ansvarsskyldighet till något högre nivåer än tidigare år. Användningen av köpeskillingsjusteringsmekanismer ökade även i jämförelse med locked box-mekanismer, vilket indikerar att köpare har blivit försiktigare än under de föregående åren. Antalet transaktioner som startade som auktionsprocesser förblev på historiskt höga nivåer. Under 2019 års andra hälft avbröts dock ett antal processer till följd av att säljare inte hittade köpare som var villiga att betala priser baserade på samma värderingsnivåer som tidigare.

Bakgrund och omfång: Vår M&A Deal Terms-studie omfattar aktieöverlåtelseavtal som förhandlats av Vinge under perioden 2009 till 2019 och fokuserar på transaktioner som rapporterats till Mergermarket (dvs. >5 miljoner USD), exklusive fastighetstransaktioner, aktiemarknadstransaktioner och publika takeovers, investeringsavtal samt avtal som inte styrs av svensk rätt. 2019 års granskning innefattar 75 avtal.

Om du är intresserad av en fullständig presentation av vår senaste Deal Terms-studie, vänligen kontakta någon av nedan personer.

 

Kontakt:

Anna Edström, delägare, Malmö

Jonas Bergström, delägare, Stockholm

Magnus Pauli, delägare, Göteborg

Matthias Pannier, delägare, Stockholm
 

Private M&A 2020 – Getting The Deal Through: För mer detaljerad information om svensk privat M&A, se även vår Lexology Getting The Deal Through i kapitlet om Sverige (pdf)