Nyhet

"Som sommartrainee får du en inblick i hur nationalekonomi används i rollen som affärsmässig rådgivare"

29 september 2023 Karriär

Sommaren 2023 spenderade Agnes Durbeej-Hjalt, vanligtvis masterstudent i nationalekonomi, som sommartrainee på Vinge. Här delar hon med sig av sina intryck från tiden, och ger dig som funderar på att söka tjänsten nästa år sina bästa tips.

Berätta, hur såg en vanlig dag ut för dig?

Under sommaren fick jag både arbeta brett med de nationalekonomiska teoretiska ingångspunkterna i konkurrensrättsliga ärenden, samt vara involverad i det praktiska dagliga arbetet med fusionskontroll. Jag fick också insyn i hur nationalekonomer arbetar allt mer med andra arbetsgrupper, såsom tvistlösning och M&A, utöver EU- och konkurrensrätt.

Hur skulle du sammanfatta sommaren?

Intensiv, lärorik och väldigt rolig! Sommarnotarieprogrammet var fullspäckat med utbildningar och sociala aktiviteter, bland annat boule och matlagningskväll. En av de roligaste aktiviteterna var när alla sommarnotarier och våra faddrar besökte On Air i Stockholm, ett ställe där man tävlar i lag i olika gameshows. Det var livligt och lagom hetsigt…

Vilka är de största skillnaderna mellan att jobba och studera?

Att fokus förskjuts från individen till gruppen, när målet för dagen ändras från att jag som student ska prestera så bra som möjligt på en tenta, till att vi som arbetsgrupp ska leverera en så bra lösning som möjligt till en klient. Det ställer också helt andra krav på att snabbt kunna ställa om i vad som är prioriterat att syssla med under en dag, eftersom plugget jämförelsevis är mycket mer förutsägbart. Och framför allt den service som Vinge erbjuder sina anställda - bland annat har vi en bistro som serverar frukost, lunch, mellanmål och middag, och läsk och snacks finns alltid att hämta. Sådan service får man definitivt inte som student! 

Om du skulle ge ett råd till den som funderar på att söka, vad skulle det vara?

Det är alltid värt att testa! Sommarnotarieprogrammet är ett bra sätt att få inblick i hur nationalekonomi används i rollen som affärsmässig rådgivare, så det är nyttigt att ha provat oavsett om du är osäker på vilka karriärval du vill göra som utexaminerad eller om du egentligen hade tänkt göra något helt annat. Utöver att bli en del av EU- och konkurrensrättsgruppen, innefattar programmet också utbildning i presentationsteknik, kommunikation och affärsjuridisk engelska – kompetenser som du kan ha stor nytta av i många olika yrken.

Sök sommartraineetjänst på Vinge

För att söka tjänsten vill vi att du ska ha en kandidatexamen eller motsvarande i nationalekonomi och att du idag läser på masternivå. Intervjuer sker löpande, ansök därför gärna så snart som möjligt.

Sök tjänsten som sommartrainee

Som sommartrainee är du en del av vårt sommarnotarieprogram för juriststudenter.

Mer information om Vinges sommarnotarieprogram