Nyhet

Secondment i Bryssel

16 februari 2024 Karriär

Rebecca Edvardsson har nyligen kommit hem till Göteborg igen efter ett drygt halvår i Bryssel. Där, i hjärtat av EU och på gångavstånd från de inflytelserika korridorerna i Europeiska kommissionen, Europeiska rådet och Europaparlamentet, har hon varit på utbyte på Vinges Brysselkontor.

Berätta, hur dök möjligheten att åka till Bryssel på ett secondment upp?

”Allting började med att jag som nyanställd, då i M&A-gruppen, deltog i The Seat. I anslutning till detta berättade jag att jag skrev min examensuppsats på juristprogrammet om konkurrensrätt. Därefter dröjde det inte många veckor innan vår managing partner hörde av sig och erbjöd mig att åka på ett så kallat secondment till Vinges Brysselkontor för att fördjupa mig i EU- och konkurrensrätt. Erbjudandet var faktiskt ganska oväntat. Jag visste att Vinge hade ett kontor där men tänkte att ett secondment till ett utlandskontor är något man gör lite senare i karriären. När jag fick frågan hade jag som sagt bara arbetat på Vinge i några månader men svaret var självklart. Givetvis tackade jag ja.

Under min första termin på juristprogrammet i Lund följde jag med på en resa till Bryssel tillsammans med föreningen ELSA. Vi besökte då Vinges Brysselkontor och jag minns att jag tyckte att det lät spännande att arbeta där. Intrycken från Bryssel, särskilt besöken på bland annat Europaparlamentet och Vingekontoret, följde med mig under hela studieperioden och var delvis anledningen till att jag skrev mitt examensarbete om just konkurrensrätt. Hoppa fram fem år – nu är jag anställd och arbetar här. Det är ett roligt sammanträffande att min studietid började med en resa till Bryssel och nu så även mitt arbetsliv på Vinge.”

Hur ser dina arbetsdagar ut?

”På Brysselkontoret arbetar vi med egna ärenden men även med ärenden där vi samarbetar med de andra Vingekontoren i Sverige. Vi arbetar mycket tillsammans över kontorsgränserna och har bland annat veckovisa avstämningsmöten där kollegor som arbetar med EU- och konkurrensrätt från samtliga Vingekontor är samlade. När det kommer till själva arbetsuppgifterna så är de varierande.  Arbetsuppgifterna skiljer sig mellan olika rättsområden så jag har lärt mig mycket nytt här. Ena dagen kan jag sitta med en rättsutredning och den andra dagen är jag på en konferens eller en föreläsning på Kommissionen och bevakar aktuella frågor inom EU- och konkurrensrätt. Det är en viktig del av vårt arbete i Bryssel att hålla oss à jour om rättsutvecklingen, särskilt eftersom vi har en större insyn då vi är på plats.”
  

Hur är det att arbeta och leva i Bryssel?

”Mina fördomar om att Bryssel är en grå EU-stad stämde inte alls. Det finns mycket att se och uppleva i staden. Dessutom, eftersom det är så många som kommer hit för att arbeta en kort period, så är folk väldigt öppna för att träffa nya människor. Det är tacksamt som nyinflyttad och gör det lätt att bygga upp ett kontaktnät här. Jag har träffat många vänner från studietiden i Lund som till exempel är här på praktik på Europeiska kommissionen. Stämningen på Vinges kontor, som ligger mitt i EU-kvarteren, är dessutom väldigt familjär och det har varit lätt att komma in i arbetsgruppen och gemenskapen.”

Vad tar du med dig hem från din tid i Bryssel?

”Förutom den djupare förståelsen för EU- och konkurrensrätt så tar jag med mig praktisk kunskap om hur det faktiskt fungerar i EU samt insikter om betydelsen av den politiska dynamiken och vad som diskuteras i EU:s korridorer. Detta är något du får bara genom att vara här.”

Slutligen, har du något tips för den som funderar på att besöka Bryssel?

”Absolut! Förutom de klassiska turistattraktionerna som Grand-Place, ett fint torg med fantastisk arkitektur, rekommenderar jag att utforska antikvitetsaffärerna och restaurangerna i området Sablon. Dit gick jag ofta på helgerna. Bryssel är även en utmärkt bas för att resa till andra belgiska städer som Brygge och Gent men också för att utforska andra delar av Europa, exempelvis Paris som ligger nära med tåg. På sommaren är det även snabbt och enkelt att besöka den belgiska kusten!”

Namn: Rebecca Edvardsson
Arbetar som: Biträdande jurist på Vinges Göteborgskontor
Aktuell: Har precis avslutat ett secondment på Vinges Brysselkontor

Utvecklas med oss

Vi vill att du som jurist ska få möjlighet att bli ditt allra bästa jag på Vinge. Eftersom många av våra jurister anställs direkt efter examen är ett secondment en möjlighet till värdefull erfarenhet och nya synsätt, kunskaper samt yrkesmässiga nätverk inför framtiden.

Mer om hur du kan utvecklas på Vinge

https://www.vinge.se/karriar/att-jobba-pa-vinge/utvecklas-med-oss/