Nyhet

Nyheter inom försäkring

21 april 2020 Försäkring

I Vinges nyhetsbrev för försäkring refererar vi till spännande och aktuella ämnen inom försäkringsområdet under perioden 1 juni 2019 till och med 31 mars 2020. Därutöver har vi kommenterat en proposition som överlämnades till riksdagen den 9 april 2020.

Nyhetsbrevet finns tillgängligt som pdf för nedladdning här: Nyheter inom försäkring juni 2019 – mars 2020 (pdf)


Ett axplock från nyhetsbrevet


Finansinspektionen begränsar arbetet med informationsinhämtning

Med anledning av spridningen av Coronaviruset beslutade Finansinspektionen den 13 mars att inte påbörja några nya tillsynsundersökningar och att platsbesök, löpande tillsynsmöten och omfattande informationsinhämtningar ska skjutas på framtiden. Finansinspektionens beslut gäller till och med den 3 maj.

 

Finansinspektionen följer Eiopa-förslag om lättnader i rapporteringskrav

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (”Eiopa”) publicerade den 20 mars 2020 ett förslag om lättnader i förhållande till vissa rapporteringskrav i syfte att mildra effekten av Coronaviruset för försäkringssektorn. Rekommendationerna innebär bland annat att sista datum för den periodiska inrapporteringen (tillsynsrapporteringen) av årsuppgifter och kvartalsuppgifter, solvens- och verksamhetsrapporten (SFCR) för 2019 samt den regelbundna tillsynsrapporten (RSR) för 2019 senareläggs. Finansinspektionen har angett att de kommer följa Eiopas rekommendation och medge lättnader i rapporteringskraven.

 

Förtida uppsägning av företagsförsäkring

Högsta domstolen meddelade den 29 januari 2020 dom i ett uppmärksammat mål där ett försäkringsbolag i förtid sagt upp en företagsförsäkring. Högsta domstolen uttalade bland annat i målet att ”[e]tt försäkringsbolags förtida uppsägning utan rätt av en företagsförsäkring kan […] föranleda skadeståndsansvar, under förutsättning att bolaget har handlat oaktsamt vid uppsägningen”.

 

Bilateralt avtal mellan EU och USA om tillsynsregler för försäkring och återförsäkring

Regeringen har i en proposition den 12 mars 2020 gjort bedömningen att det bilaterala avtalet mellan EU och USA om tillsynsregler för försäkring och återförsäkring är direkt tillämpligt i Sverige. Vissa bestämmelser i lagen om utländska filialer m.m., lagen om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige och försäkringsrörelselagen berörs av avtalet, och det föreslås därför att det i dessa lagar ska införas bestämmelser som upplyser om avtalet.

Nyhetsbrev med uppdateringar inom försäkringsområdet juni 2019 – mars 2020 (pdf)

Insurance Services in Sweden – en översikt 2020

Vinges försäkringsteam har även skrivit en översikt avseende lagar och regler som gäller för inhemska och utländska försäkringsbolag på försäkringsmarknaden i Sverige.

Översikten beskriver bland annat: finansiella tjänster och investerarrelationer, krav på svenska försäkringsbolag och utländska kontor/ombud, lagar, regleringar och direktiv, skatteregler och nya regler som till exempel genomförandet av IORP2.

Ladda ner översikten på engelska – Insurance services in Sweden (pdf)

 

Kontaktpersoner

Fabian Ekeblad, Delägare

Per-Johan Eckerberg, Delägare

Viveka Classon, Delägare

Anders Leissner, Expert sanktioner, shipping och försäkring