Nyhet

Erfarenheter från ett secondment

24 januari 2024 Karriär

Som jurist på Vinge kan du få chansen att vidga dina vyer genom att arbeta hos någon av våra klienter under en period. En som gjort det är Carl-Johan Lerjefors, som de senaste nio månaderna har arbetat som secondee på NOVO Energy.

”Efter ungefär 1,5 år som anställd på Vinge fick jag frågan av min chef om jag ville göra ett secondment. Därefter gick det snabbt, redan nästa dag tackade jag ja till att två veckor senare börja på NOVO Energy.”

Vad fick du göra?

”NOVO Energy är ett relativt nystartat bolag med bara några få år på nacken. Företaget växer snabbt och många processer håller på att sättas i förhållande till en tight tidsplan. Som ett exempel ökade antalet anställda från fyrtio till närmare 300 personer under tiden jag var där. Jag, Calle Tengwall Pagels och Edin Agic, också secondees från Vinge, arbetade med att sätta grunderna och processerna för det juridiska arbetet, allt från mall-arbete till policy-arbete.”

Carl-Johan, som i vanliga fall arbetar inom fastighets- och entreprenadrättsgruppen i Göteborg, beskriver det som att han de senaste månaderna har breddat sin juridiska bas.

”Jag har testat väldigt många olika arbetsuppgifter och har arbetat brett och inom många rättsområden. Många av dem har jag inte varit i kontakt med sedan juristutbildningen, som IP och vissa typer av kommersiella avtal. Mitt dagliga arbete handlade till stor del om att förhandla olika typer av kommersiella avtal, från stora supply-avtal, till små avtal som inköp av möbler.”

Hur skiljde sig arbetet från det du gör på Vinge?

”Framförallt genom att fokus låg på affären, snarare än juridiken. Som bolagsjurist har du inte tid att gå på djupet och rättsutreda på samma sätt som du gör på en advokatbyrå. Tiden finns inte riktigt, istället får man träna på att hantera snabba puckar och lär sig utveckla sitt juridiska förnuft.”

Vad tar du med dig från ditt secondment tillbaka till Vinge?

”Utöver det jag redan nämnt har jag fått en större förstående för klientperspektivet, och de frågeställningar och processer klienten utsätts för i den dagliga verksamheten. Jag är övertygad om att den insikten kommer leda till att kan jag ge bättre juridisk rådgivning framöver. Jag har också uppskattat att arbeta med många olika typer av yrkeskategorier, inte bara jurister utan också bland annat ingenjörer och inköpsspecialister, som gett mig andra perspektiv på juridiken.”

Har du några tips till den som funderar på ett secondment?

”Får du frågan, säg ja oavsett om du i framtiden vill arbeta på bolag eller byrå. Var inte orolig utan utmana dig själv, även om det kan kännas läskigt.

Det är viktigt att berika sig och få nya perspektiv. Ett secondment ger en unik möjlighet att arbeta som bolagsjurist, och samtidigt ha kvar sin anställning på advokatbyrån. Du får erfarenheter att ta med och sätta på CV:t inför den framtida karriären. Själv har jag trivs väldigt bra och är tacksam för att jag fick möjligheten, men är samtidigt glad att vara tillbaka på Vinge, att återse mina kollegor, samt att få djupdyka inom juridiken igen!”

Utvecklas med oss

Vi vill att du som jurist ska få möjlighet att bli ditt allra bästa jag på Vinge. Eftersom många av våra jurister anställs direkt efter examen är ett secondment en möjlighet till värdefull erfarenhet och nya synsätt, kunskaper samt yrkesmässiga nätverk inför framtiden.

Mer om hur du kan utvecklas på Vinge