Nationellt underrättelsecentrum publicerade den 8 april 2025 den första delen av sin analys av hur den organiserade brottsligheten missbrukar Försäkringskassans förmåner (nedan ”Delanalysen”). Analysen fokuserar bland annat på i vilken utsträckning den organiserade brottsligheten verkar inom assistansersättning – både som företrädare i assistansbolag och som personliga assistenter. Dessutom har regeringen sjösatt en statlig utredning om oegentligheter i assistansbranschen. Likaså har fusket i assistanssektorn varit uppmärksammat och debatterats i media under lång tid.
Myndighetsrapporterna visar att det finns anledning att vara uppmärksam på att assistansbranschen har särskilda utmaningar med en stor representation av ledande befattningshavare och anställda som har kopplingar till kriminella nätverk. För att undvika att främja den organiserade brottsligheten behöver företag som kommer i kontakt med assistansbranschen förstå problembilden, vara uppmärksamma och agera både proaktivt och reaktivt.
Denna artikel syftar till att redovisa vad som framkommit om brottsuppläggen i assistansbranschen samt beskriva åtgärder som presenterats för att komma till rätta med problemen.
Delanalysen från Nationellt underrättelsecentrum avser perioden 2022-2023 och där konstateras bland annat följande:
Kopplingarna till kriminalitet finns ofta hos personer i ledande befattning inom assistansbranschen, enligt Nationellt underrättelsecentrum.
I Delanalysen konstateras att av totalt 699 privata assistansbolag så har 108 av bolagen en aktiv eller kopplad person, eller en familjemedlem till sådan person, i ledande befattning inom bolaget.
Bland de 62 största assistansbolagen, vilka samlar hälften av alla Sveriges brukare, har samtliga 62 bolag tre eller fler personliga assistenter anställda som är aktiva i eller kopplade till kriminella nätverk. Av dessa större assistansbolag har 56 % blivit polisanmälda för misstänkt bidragsfusk och dessa bolag har fått 756 miljoner, eller 16 miljoner per bolag, utbetalt felaktigt. Flera bolag som haft företrädare med kopplingar till organiserad brottslighet har dessutom försatts i konkurs, vilket ses som ett tecken på att bolaget använts i kriminellt syfte.
Nationellt underrättelsecentrum konstaterar att det tillitsbaserade systemet är sårbart och utnyttjas av kriminella, medan Försäkringskassans kontrollmöjligheter är begränsade. Därför har välfärdsbrottslighet också blivit så pass utbrett inom assistansbranschen.
Enligt Nationellt underrättelsecentrum uppvisar assistansföretagen många gånger en vit fasad med korrekt redovisning och god ekonomi. De kriminella blandar sedan legal och illegal ekonomi samt rätt och felaktigt utförd assistans.
I Delanalysen ges ett antal exempel på hur fusken i branschen kan gå till:
Regeringen anser att assistansbranschen är särskilt utsatt för välfärdsbrottslighet och vill få stopp på felaktiga utbetalningar av assistansersättning. En särskild utredare ska föreslå hur branschen kan motverka brott och samtidigt höja kvaliteten för de assistansberättigade. Utredningen ska redovisa sitt resultat senast den 8 januari 2027 och behandla bland annat följande.
Enligt Nationellt underrättelsecentrums bedömning verkar kriminella aktörer och deras familjer i stor utsträckning inom assistansbranschen.
Företag som är aktiva inom assistansbranschen eller företag som kommer i kontakt med branschen måste alltså vara medvetna om och uppmärksamma på de utmaningar som branschen har när det gäller kontakter med organiserad brottslighet.
Fem konkreta råd:
Vinge har specialister med stor vana vid att utreda ekonomisk brottslighet och mångårig erfarenhet av att bistå klienter i förebyggande arbete mot ekonomisk brottslighet. Vi företräder även bolag i eventuella efterföljande rättsprocesser.