Pressmeddelande

Swedese vann i Högsta domstolen – utdömande av vite för Lamino-kopia

1 juli 2015

Nu har Högsta domstolen sagt sitt och Swedeses motpart tvingas betala vite eftersom motparten inte har följt domstolens förbud mot att tillverka och sälja en Lamino-kopia. - Domen är mycket viktig och innebär att det blir betydligt svårare att kringgå vitesförbud, säger Swedeses ombud från Advokatfirman Vinge.

Motparten, Burhén Möbler, marknadsför möbler som tillverkas av ett polskt bolag, bl.a. fåtöljen Stilo som tingsrätten tidigare har kommit fram till gör intrång i upphovsrätten till Lamino och som alltså är en olovlig kopia. Burhén Möbler har bl.a. förbjudits att tillverka och sälja Stilo-fåtöljen.

Trots förbudet såldes Stilo-fåtöljen av en återförsäljare och levererades av den polska tillverkaren. Högsta domstolen har i domen som nu har meddelats kommit fram till att Burhén Möbler därigenom har överträtt förbudet, trots att bolaget inte självt tillverkat Lamino-kopian. Burhén Möbler ska därför betala både vite och Swedeses rättegångskostnader.

Genom domen har Högsta domstolen betonat att den som är förbjuden vid vite att exempelvis sälja en intrångsprodukt har ett mycket långtgående ansvar. Även om det företag som pekas ut av förbudet inte självt har sålt produkten utan försäljningen har skett genom ett annat bolag kan vitet dömas ut om de yttre förhållandena mellan dessa bolag starkt talar för att de har samordnat sig för att kringgå förbudet.

- Högsta domstolen har satt ner foten och försöker genom domen sätta stopp för företag som försöker kringgå vitesförbud. Domen är ett viktigt prejudikat inte minst för möbelbranschen där sådant agerande förekommer. Min bedömning är att domen i framtiden kommer att försvåra för kringgåenden och att det är en vinst för alla upphovsrättsinnehavare i branschen, säger Eva Blum på Advokatfirman Vinge som tillsammans med Lisa Bourghardt varit Swedeses ombud i målet.
- Detta är ett bra och viktigt beslut för oss på Swedese men även för branschen som helhet, säger Sonnie Byrling, VD på Swedese.

Swedese AB är ett familjeägt möbelföretag med tillverkning i småländska Vaggeryd och Äng samt showroom i Stockholm, Göteborg, Oslo, Köpenhamn, München och Köln. Nyskapande formgivning, hantverk och kompromisslös kvalitet är tydliga framgångsfaktorer. Antalet medarbetare uppgår till drygt 100, med en omsättning om ca 165 miljoner kronor 2014.

Domen i dess helhet finner ni här>>>
 

För ytterligare information kontakta

Eva Blum och Lisa Bourghardt, Advokatfirman Vinge, tfn 010-614 55 00

Relaterat

Louise Brorsson Salomon ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon är delägare på Vinge och efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012. Skiftet på vd-posten följer en långsiktig successionsplan. Styrelsens uppdrag till Louise Brorsson Salomon är att fortsätta att utveckla Vinges erbjudande, värna Vinges klienter, locka de bästa juriststudenterna och tillse att Vinge fortsätter att vara en god samhällsaktör.
11 mars 2024

Marknadskontroll – Vinge startar nytt verksamhetsområde

Under 2021 och 2022 fick vi delvis ny lagstiftning som sätter ökat fokus på frågan om marknadskontroll. De nya reglerna kompletterar EU:s nya marknadskontrollförordning. Syftet med reglerna om marknadskontroll är att säkerställa hälsa, säkerhet och konsumentskydd för produkter på marknaden och att förhindra att konkurrensen på marknaden snedvrids. Med tidigare justitierådet Helena Rosén Andersson som counsel startar Vinge nu ett nytt verksamhetsområde med syfte att tillhandahålla ledande expertis inom marknadskontroll.
19 december 2022

Vinge inför Dude Diligence för ökad jämställdhet

Vinge är marknadsledare inom M&A bland Sveriges affärsjuridiska byråer. 2021 rådgav Vinge i 167 transaktioner till ett värde av 52 miljarder EUR. För att ge en bättre bild av jämställdheten i bolag inför uppköp, försäljningar och samgåenden kompletteras nu due diligence med Dude Diligence.
11 maj 2022