Nyhet

Vinst i miljardtvist mot Tjeckien

8 maj 2005

Målet har sin grund i den tjeckiska TV-licens som CME erhöll 1993. Baserat på denna TV-licens byggde CME upp Tjeckiens första privata landsomfattande TV-station, TV Nova, vilken snabbt blev Tjeckiens mest populära TV-station. Till följd av tjeckiska myndighetsåtgärder berövades CME möjligheten att nyttja licensen och CMEs investering i TV Nova blev tillintetgjord.

I hovrätten klandrade Tjeckien en skiljedom som meddelats i Stockholm i september 2001, i vilken Tjeckien hålls ansvarig för CMEs förlorade investering. Tjeckiens ansvar grundas på Tjeckien brutit mot det bilaterala investeringsskyddsavtalet mellan Holland och Tjeckien, vilket syftar till att främja och skydda privata investeringar mellan länderna.

Hovrätten ogillade Tjeckiens klandertalan och konstaterade att det inte fanns skäl att tillåta att hovrättsdomen skulle kunna överklagas till Högsta domstolen.

"Hovrättens handläggning av målet, och då inte minst dess kraftfulla betoning av skiljedomens slutliga och bindande karaktär, samt hovrättens upprätthållande av principen att klander endast bör prövas i en instans kommer att bidra till att Stockholm och Sverige bibehåller och stärker sin position som en lämplig plats för internationella skiljeförfaranden," säger Hans Bagner som var CMEs huvudombud.

Hans Bagner är delägare i Vinge och verksam vid dess processavdelning. I målet biträddes han av de båda delägarna Robert Romlöv och Paulo Fohlin samt de biträdande juristerna Mattias Rosengren, Klara Håstad, Thorbjörn Johansson och Fabian Ekeblad.

Vinge samarbetade med den amerikanska advokatbyrån Debevoise & Plimpton, som företrätt CME i skiljeförfarandet.