Nyhet

Vinge medverkade i förslag till ny patentlag

24 april 2015 Karriär Immaterialrätt

Håkan Borgenhäll, delägare Vinge, har deltagit som expert i patentlagsutredningen på uppdrag av regeringen.

Bakgrunden till det nya patentlagförslaget är att regeringen i oktober 2012 tillkallade en särskild utredare med uppdrag att föreslå de författningsändringar som behövdes till följd av införandet av det enhetliga patentskyddet i EU och inrättandet av den enhetliga europeiska patentdomstolen.

Utredarens uppgift var även att lämna förslag till en ny patentlag och en ny förordning som skulle vara överskådlig och lättillgänglig. Den del av uppdraget som avsåg ett förbättrat europeiskt patentsystem skulle redovisas i ett delbetänkande.

Som en av experterna i utredningen utsågs från och med den 17 oktober 2012 advokaten Håkan Borgenhäll.

”Förslaget till den nya patentlagen innebär att strukturen ändrats helt, så att den ganska omfattande lagen blir mera lättillgänglig. Det har även gjorts en språklig modernisering. Däremot blir det inte några större ändringar av svensk patenrätt. De viktigaste ändringarna avser främst att anpassa lagen till den europeiska patenträtten, närmast i form av en tydligare överensstämmelse med EPC (European Patent Convention) men också lagändringar med avseende på det planerade nya patentskyddet i Europa (Unitary Patent Protection) och den nya patentdomstolen (Unified Patent Court).” säger Håkan Borgenhäll, delägare Vinge.

Utredningen, som har antagit namnet Patentlagsutredningen (Ju 2012:12), överlämnade den 18 juni 2013 delbetänkandet Patentlagen och det enhetliga europeiska patentsystemet (SOU 2013:48). Utredningen överlämnar nu sitt slutbetänkande Ny patentlag (SOU 2015:41). Utredningens uppdrag är härmed slutfört.

Länk till betänkandet:
http://www.sou.gov.se/wp-content/uploads/2015/04/SOU-2015_41_webb.pdf