Nyhet

Vinge i täten inom molntjänster

28 mars 2011

Molnet spås bli nästa stora IT-revolution. Vinges praktikgrupp IP & Technology deltog på IT-mässan Easy Fairs i Kista och presenterade  juridiken kring den nya teknologin.

Cloud computing, även kallat molnet eller datormoln, öppnar nya möjligheter till billigare, mer flexibel och mer kraftfull datahantering. Teknologin bygger på att processorkraft, lagring och funktioner tillhandahålls som tjänster på Internet.

– Många tror att IT-branschens affärsmodeller kommer att förändras drastiskt de närmaste åren, säger Eva Fredrikson, delägare i Vinges IP & Technology-grupp.

Cloud Sweden

Nicklas Thorgerzon, specilist  och Björn Gustavsson, delägare i Vinges IP & Techology-grupp deltar aktivt i Cloud Sweden, en grupp som i Dataföreningens regi bland annat tagit fram den första av flera planerade checklistor över vad köpare av olika molntjänster bör tänka på.

Nicklas Thorgerzon deltog den 16 mars på IT-mässan Easy Fairs i Kista, där han tillsammans med några andra representanter för Cloud Sweden redogjorde för de juridiska frågeställningarna som uppkommer vid användningen av molntjänster.

Viktiga frågor

Intresset för molntjänster är stort och Vinges IP & Technology-grupp har medverkat i olika konferenser och har hållit flera seminarier om juridiken kring molnet.

– Vid upphandling av en molntjänst är det till exempel viktigt att särskilt reglera vad som ska gälla avseende säkerhetskopiering, åtkomst till data och hantering av personuppgifter, säger Björn Gustavsson.

Han ingår även i en grupp som har fått i uppdrag av Advokatsamfundet att ta fram rekommendationer för användningen av molntjänster i advokatverksamhet.