Nyhet

Vinge biträdde Ticnet i uppmärksammat ärende hos Konkurrensverket

14 mars 2007

Vinge har med framgång biträtt Ticnet AB, som är Sveriges största leverantör av biljetthanteringssystem, i ett uppmärksammat ärende hos Konkurrensverket. Ticnet AB ingår i Ticketmaster-koncernen som är världsledande inom biljetthantering.

Efter ett klagomål i februari 2005 inledde Konkurrensverket en omfattande utredning om de exklusivitetsvillkor som Ticnet tillämpade i sina villkor med evenemangsarrangörer stred mot konkurrensreglerna.

Konkurrensverket har tidigare upplevts ha en mycket restriktiv inställning till exklusivitetsklausuler som tillämpas av företag som kan vara dominerande. Konkurrensverkets beslut den 7 mars 2007 visar emellertid att verket inte har någon förutfattad mening. Det avgörande är om exklusiviteten är ägnad att ha utestängande effekter.

I det aktuella ärendet konstaterade Konkurrensverket att det kunde finnas ekonomiska motiv för både arrangörer och Ticnet att tillämpa exklusivitetsvillkor under viss tid. Konkurrensverket noterade även att en stor del av avtalen kommer att konkurrensutsättas under 2007 när de ursprungliga avtalen löper ut. Sammantaget fann därför Konkurrensverket att exklusivitetsvillkoren inte ledde till sådana utestängande effekter som står i strid med konkurrensreglerna.

Se Konkurrensverkets pressmeddelande och beslut på www.kkv.se

I Vinges team ingick Johan Karlsson (ansvarig delägare) och Kanja Berg (biträdande jurist).