Nyhet

Vinge bäst i Sverige – igen!

Framgångarna fortsätter för Vinge. Enligt färsk statistik från Mergermarket är vi återigen bäst i Sverige på både antalet transaktioner och värdet på affärerna. 2023 gjorde Vinge 113 transaktioner till ett totalt värde av 275 miljarder kronor.

Bakom Vinge återfinns DLA Piper på antalet affärer som för dem uppgick till 97 stycken till ett värde av 97 miljarder kr. Trea på listan är Mannheimer Swartling med 68 transaktioner till ett värde av 105 miljarder kr.

När det gäller värde är Freshfields Bruckhaus Deringer tvåa efter Vinge med ett värde på 188 miljarder kr. Trea är Mannheimer Swartling med ett värde på 105 miljarder kr.

Och redan i slutet av 2023 utmärkte sig Vinge med att få utmärkelsen årets svenska M&A byrå 2023 av Mergermarket vid en ceremoni i London.

Det går bra nu för Vinge – vad beror det på Maria-Pia Hope, vd för Vinge?

Framför allt har vi ett otroligt duktigt och dedikerat M&A team som verkligen gör skillnad.  Sedan tror jag ännu en framgångsfaktor är att vi jobbar extremt hårt men tillåter oss samtidigt att ha väldigt roligt. Och det svetsar samman alla olika delar av Vinge. Vi har dessutom oerhört bra klienter som är drivande och gör många affärer – deras ambition och krav är vi till för att uppfylla, säger hon.

Christina Kokko, delägare och ansvarig för Private Equity, står bakom en stor del av förra årets transaktioner – omkring 40 stycken. Hon och hennes team har rådgivit i affärer för åtminstone 50 miljarder kr av det totala värdet på 275 miljarder kr.

Vi har haft förmånen att få hjälpa många väldigt aktiva Private Equity klienter under året i viktiga och banbrytande affärer. Det har varit allt ifrån klassiska så kallade controlled auction situationer till buy-and-build case där klienten konsoliderar ett antal bolag inom en viss bransch och skapar en helt ny aktör på marknaden.  Flera klienter har rest nya fonder och direkt genomfört stora förvärv. Vi har sett en mycket stor aktivitet hos våra Private Equity klienter i år, säger hon.

Överlag har Vinge haft ett stort fokus på M&A under 2023. Arbetstempot har varit högt.

Jonas Bergström är chef för M&A på Vinge – hur ser framtiden ut för M&A?

Vinge avslutade året rekordstarkt och vi har flera affärer på gång som ska genomföras nu under inledningen på 2024. Vi  ser också att efterfrågan på våra tjänster och rådgivning inom M&A fortsätter att vara stark. Sedan beror ju mycket av intresset för affärer i näringslivet på omvärldsfaktorer och den allmänna konjunkturen så det är alltid svårt att sia om framtiden. Men min bedömning är att året har startat bra, säger han.