Nyhet

"Var inte rädd för att undersöka vilka möjligheter som finns för dig som är student"

26 september 2023 Karriär

Anna Högsten lärde känna Vinge redan under studietiden då hon deltog på flera event. Idag arbetar hon som biträdande jurist på vårt Göteborgskontor. ”Är du student och har frågor, var inte rädd för att säga hej och undersöka vilka möjligheter som finns”, ger hon som råd till studenter som funderar på en karriär som affärsjurist.

Anna inledde sin karriär på Vinge som uppsatspraktikant. Hon har därefter gått den klassiska vägen från legal till junior associate, och därefter associate. Dessutom har hon gjort en rotation på Göteborgskontoret.

”Inlärningskurvan har varit brant. Juridiskt har jag lärt mig massor genom att arbeta med olika frågor. Men även utanför juridiken har jag lärt mig mycket, framförallt att se bortom den juridiska aspekten och försöka förstå klientens behov från ett kommersiellt perspektiv.”

Anna arbetar som jurist på Vinges Göteborgskontor och är inriktad på rättsområdena immaterialrätt, arbetsrätt och tvistlösning. I rollen som associate ingår både att handlägga ärenden alltmer självständigt, samt att successivt ta ett allt större ansvar för att hålla förhandlingar. Arbetsuppgifterna varierar och kan till exempel inkludera att skriva inlagor till domstolar, granska avtal, hålla i fackliga förhandlingar och rådge företag vid uppsägningar. Arbetsrätten innebär ofta snabba puckar och lösningar på vardagliga problem som företag ställs inför.

”Det roligaste med tvist är möjligheten att fördjupa sig i specifika frågor. Att sätta sig in i klientens situation och argumentera för deras sak är spännande och kräver noggrann analys. Ibland möter man också utmaningar i form av motparter som kan vara svåra att nå fram till.”

Varför Vinge?

”Variationen, det sociala och att vara bäst i klassen! Det finns flera byråer med häftiga klienter men, det som verkligen utmärker Vinge är företagskulturen. Här finns så många olika personligheter som tillsammans skapar en dynamisk arbetsmiljö. Som jurist får du arbeta med roliga frågor inom rättsområden som du tycker är kul, tillsammans med några av landets bästa advokater – och kollegor – i Sverige.

Råd till blivande jurister

Till den som funderar på att söka sig till en affärsjuridisk byrå som Vinge, ger Anna rådet att redan under studietiden engagera sig och ta kontakt med byråerna på olika event och mässor. Hennes egen första kontakt med Vinge var just i samband med ett event.

”Jag träffade personer från Vinges HR-avdelning och fick ett väldigt bra första intryck av byrån, därefter deltog jag på många av Vinges event under studietiden, till exempel Vingeveckan. Att träffa byråerna ger inte bara en möjlighet att förstå vilken byrå som passar just dig bäst, utan också att bygga upp ett nätverk. Här vill jag verkligen slå ett slag för att våga ta kontakt! Är du student och har frågor, hör av dig! Skriv till någon du träffat på en mässa, var inte rädd för att säga hej och undersöka vilka möjligheter som finns. Väl på plats på byrån är det viktigt att vara sig själv och arbeta med flera olika seniora personer för att lära sig olika arbetssätt. Att vara öppen med sina intressen och vilja att fördjupa sig inom vissa områden är också en nyckel till framgång.”