Nyhet

”Till Vinge ska man söka om man vill jobba på en arbetsplats i framkant och där man garanterat får ett brett socialt nätverk”

4 januari 2024 Karriär

Efter en sommar som notarie i IP-gruppen på Vinge visste Arvid Axelryd, idag senior manager i IP-gruppen, att det var där han ville jobba efter examen.

Jag bestämde mig där och då för att det var på Vinge jag ville arbeta när jag pluggat klart. Framförallt fastnade jag för människorna och hur jag blev bemött som sommarnotarie. Alla var så välkomnande.”

Sagt och gjort. Som nyexaminerad jurist började Arvid som biträdande jurist i IP-gruppen på Vinges kontor i Stockholm.

”Idag kan jag erkänna att varken IP eller Vinge var mina förstahandsalternativ när jag sökte den där sommarnotarieplatsen. Men känslan bestod när jag började arbeta här efter examen, där mina mer seniora kollegor var väldigt måna om att jag skulle komma in i jobbet genom att coacha och ge mig utrymme att testa och lära. Idag skulle jag säga att klimatet och inställningen till arbete som jag mötte karakteriserar Vinge. Vi är nytänkande och ser vägar framåt. Idéer premieras, det är högt i tak och jag har aldrig känt mig osäker på att uttrycka mina åsikter. Utan att sticka ut hakan alltför mycket vill jag dessutom påstå att vi är den enda IP-gruppen i Sverige med den bredd som vi har. Om man vill arbeta med all typ av IP är det Vinge man ska arbeta på.”

Efter några år började Arvids roll att skifta fokus. Han beskriver det själv som att han gick från att vara en kunskapstörstande svamp, till att börja bli bekväm i sin egen rådgivning och att lära ut till yngre kollegor.

”Idag arbetar jag i en roll som enklast kan beskrivas som något av en brygga mellan delägare och juniora kollegor. Jag strävar efter att vara tillgänglig och försöker vara en förebild för de yngre medarbetarna. Jag sitter i kontorslandskapet där det är lätt att haffa mig för att ställa frågor och jag är tydlig med att förmedla min inställning till jobbet, det ”är” bara ett jobb. Men jag försöker också vara ett stöd när det kommer till juridiska frågeställningar samt inte minst hur man agerar mot kollegor och klienter. Om man känner en trygghet i arbetet blir ofta slutresultatet bättre.”

Det har hunnit gå nästan sju år sedan Arvid började på Vinge, och han har inga planer på att sluta.

”Till Vinge ska man söka sig om man vill jobba på en arbetsplats som ligger i framkant och där man garanterat får ett brett socialt nätverk. Här finns en väldig blandning av människor, och en stor frihet att lägga upp sin arbetsdag. Jag uppskattar att jag kan sticka iväg och träna på lunchen, så länge jag sköter mina arbetsuppgifter och deadlines. Det är jättekul att samarbeta över kontorsgränserna och träffa kollegor från andra kontor, både inom IP och Vinge i stort. Vinge är duktiga på att styra upp sociala grejer som aws, vernissager, vinterkonferenser och träning. Det innebär att jag umgås ganska mycket med mina kollegor även på fritiden, vilket är väldigt roligt.”

Slutligen, har du något tips till juriststudenter?

”Räkna inte bort några alternativ på förhand och innan du testat. Det är jag själv ett levande exempel på. Får du chansen att testa på att arbeta på en affärsjuridisk byrå, ta den!”