Nyhet

Stojan Arnerstål redaktör för ny bok om licensavtal

24 augusti 2021 Immaterialrätt

Stojan Arnerstål, counsel i Vinges immaterialrättsgrupp, är redaktör för den nyutgivna boken International Trademark Licensing. Boken ges ut av det internationella förlaget Wolters Kluwer och syftar till att ge praktisk vägledning i ett antal nyckelfrågor som berör varumärkeslicensiering i en rad jurisdiktioner.

International Trademark Licensing innehåller en grundlig genomgång av ett antal länders lagstiftning på området, där bland annat Storbritannien, USA, Ryssland, Brasilien och Japan jämförs. Boken utgör en praktisk handledning för jurister som hanterar varumärkes- och licensavtalsfrågor. 

 

Författarna analyserar de legala utmaningar som råder för varje land, och ger guidning i licensavtalsfrågor för respektive jurisdiktion. I varje kapitel görs en genomgång avseende likheter och olikheter mellan länder, med syfte att ge såväl varumärkesinnehavare som rådgivare fördjupad kunskap om de viktigaste frågorna för varje jurisdiktion. Boken behandlar bland annat följande frågor och ämnen: 

 

  • landspecifika regler och lagstiftning på varumärkesområdet
  • legala krav som måste uppfyllas inför ingåendet av ett licensavtal i landet
  • konkurrenslagstiftning som påverkar licensavtalets utformning
  • konsekvenser av licenstagarens kontraktsbrott
  • tillåtligheten av icke-angreppsklausuler
  • licenstagares möjligheter att stämma tredje part för varumärkesintrång
  • följder vid hävning eller ogiltighet av licensobjektet
  • licenstagares rätt göra anspråk på goodwill kopplat till varumärket  

 

Stojan Arnerstål, redaktör, är specialiserad på avtalsrelaterad immaterialrätt. Han arbetar främst med legal och strategisk rådgivning i ärenden som rör immaterialrätt och avtal, med särskilt fokus på M&A, tekniköverföring, licensstrukturer samt samarbets och utvecklingsavtal. Han har mångårig erfarenhet av avtalsarbete inom media, tech och life scienceområdet.

Utöver detta har Stojan även en bakgrund som forskare, och är docent i civilrätt samt var under flera år föreståndare för Institutet för Immaterial, Marknads och Konkurrensrätt (IMK) vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet. Stojan undervisar regelbundet vid universiteten i Uppsala, Stockholm och Lund och publicerar regelbundet artiklar om immaterialrätt och avtalsrätt.