Nyhet

Stojan Arnerstål ger vägledning för digital IP-rätt i ny bok

23 september 2019 Karriär Immaterialrätt

Digitaliseringen har underlättat framväxten av nya innovationer och affärsmodeller som bygger helt på intellektuella resurser såsom information, kunskap och immaterialrätter.

Stojan Arnerstål tar i boken ”Licensavtalets anatomi” ett helhetsgrepp om vad ett licensavtal typiskt sett innehåller.

Ett effektivt sätt att kommersialisera intellektuella tillgångar är att upplåta licenser. I Licensavtalets anatomi behandlas ett sammanhållet licensavtal som utgör en hybrid av en upplåtelse med flera immaterialrätter och företagshemligheter. Bestämmelserna är tänkta att tillsammans utgöra ett exempel på hur ett licensavtal kan se ut. Boken tillhandahåller exempelklausuler för ett avtal, med tillhörande förklaringar till klausulens innehåll.

Detta är boken som jag själv önskade fanns när jag började jobba som jurist. Det är inte alltid helt lätt att förstå vad som ligger bakom konstruktionen av en viss avtalsklausul eller hur den hänger ihop med avtalets kontext. Jag har därför länge efterlyst en bok som kan ge en mer praktiskt inriktad vägledning för avtalsskrivandet.

säger Stojan Arnerstål

Stojan är specialiserad på avtalsrelaterad immaterialrätt och arbetar med legal och strategisk rådgivning i ärenden som rör immaterialrätt och avtal, med särskilt fokus på M&A, tekniköverföring, licensstrukturer samt samarbets  och utvecklingsavtal. Stojan har även en bakgrund som forskare och är juris doktor och docent i civilrätt och var under flera år föreståndare för Institutet för Immaterial, Marknads och Konkurrensrätt (IMK) vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet.

Licensavtalets anatomi vänder sig både till den som vill ha en överblick över vilka bestämmelser som vanligtvis förekommer i ett licensavtal och till den som behöver en fördjupning i de bakomliggande rättsreglerna som styr licensavtalens tillämpning.