Nyhet

”Sommarnotariejobbet ett väldigt varierande och framför allt roligt jobb!”

15 november 2022 Karriär Student

Tisdagen 1 november öppnar ansökan till Vinges sommarnotarieprogram 2023. Alicia Olnäs var sommarnotarie på Vinge sommaren 2022. Hon uppmanar alla som söker att i ansökan lyfta fram vad som lockar med att vara sommarnotarie på just Vinge.

Hur skulle du sammanfatta tiden som sommarnotarie?

– Spännande, utmanande och framförallt lärorik! Jag kände mig väldigt omhändertagen av alla på kontoret, inte minst eftersom jag och mina sommarnotariekollegor gavs “skarpt” arbete och ansvar redan från dag ett. Övergången från skolan underlättades dessutom av att programmet är strukturerat så att det är mer utbildning i början, i exempelvis Legal English, M&A och advokatetik, och därefter mer tid till klientarbete de sista veckorna.
   – Jag jobbade främst i fastighet- och entreprenadsgruppen, så en typisk arbetsuppgift för mig var att skriva så kallade rättsutredningar om olika processuella frågor som dykt upp inom pågående entreprenadtvister. Därutöver minst en social aktivitet i veckan där vi fick chans att lära känna våra kollegor i de olika arbetsgrupperna. Sommarnotariejobbet är helt enkelt ett väldigt varierande och framför allt roligt jobb!

Vilka råd skulle du ge den som funderar på att söka?

– Sök tidigt, inom någon dag från att ansökningsperioden öppnar, och lyft fram varför du är intresserad av att vara sommarnotarie på just Vinge. Det finns massor av information om tidigare upplagor av programmet på till exempel Instagram, så kolla igenom det och notera om det är någon särskild aspekt av just Vinges program som du fastnar för – det är en bra utgångspunkt för innehållet i ditt personliga brev. Kom ihåg att rekryteringen görs löpande och att därför blir svårt att få en plats om din ansökan kommer in först efter ett par veckor, oavsett hur bra den är.

Tar du med dig något särskilt från sommaren?

– Det viktigaste jag tar med mig är att det är en skillnad på att ha rätt och att få rätt. Under tentorna på juristprogrammet krävs det oftast bara att man besvarar en specifik fråga inom ett specifikt rättsområde, medan det i praktiken i princip alltid tillkommer olika typer av processtaktiska frågor. Det är ju trots allt ingen idé att driva en process om bevisningen är otillräcklig eller om motparten saknar betalningsförmåga eller överhuvudtaget inte går att få tag på. En annan sak jag tar med mig är mängden frågor och ämnesområden som hanteras på en affärsjuridisk fullservicebyrå som Vinge. Under en arbetsvecka kunde jag stöta på frågor inom allt från arbetsrätt och sanktioner, till M&A och internationella skiljeförfaranden. Ganska olika rättsområden, som är roliga att arbeta med på olika sätt. 

Har du något särskilt minne från sommaren?

– Det är svårt att välja bara ett minne, men jag måste nog säga att det bästa minnet var när vi gjorde en höghöjdsbana tillsammans med våra faddrar under den första veckan av programmet. Få saker binder samman ett team så snabbt som att tillsammans lycka balansera på en tunn tråd (bokstavligt talat) 20 meter upp i luften!

Ansökan till sommarnotarieprogrammet är öppen

Vinge tar varje sommar emot upp till trettio sommarnotarier till våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö som under sex till åtta veckor får prova på livet som affärsjurist. Sommarnotarieprogrammet fungerar som en rejäl språngbräda för din framtida karriär, med möjlighet att växa både professionellt och personligt. Ett deltagande innebär mycket goda chanser att få arbete på Vinge efter studierna, och många av våra sommarnotarier börjar arbeta hos oss efter avslutat sommarnotarieprogram.

 

Ansök till sommarnotarieprogrammet

Mer information om sommarnotarieprogrammet 2023

Ansökan är öppen till 30 november men vi rekryterar löpande så tänk på att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt!