Nyhet

Sofia Graflund är Årets Bolagsjurist

1 april 2020 Årets bolagsjurist

För åttonde året i rad utses Årets Bolagsjurist. Northvolts chefsjurist Sofia Graflund fick i år fick ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Sofia har spelat en mycket viktig roll i uppbyggnaden av Northvolt, inte minst i arbetet med de finansieringsstrukturer som legat till grund för bolagets kraftiga expansion.

Utmärkelsen offentliggjordes under ett tillkännagivande med finalister och arrangörer 1 april. Bakom priset står Sveriges Bolagsjurister, Vinge samt Affärsvärlden. Övriga finalister var Malin Löveborg, chefsjurist på Klövern och Henrik Johansson, chefsjurist vid Nordic Capital.

Juryns motivering

”Årets bolagsjurist är en möjliggörare som med innovation, strategiskt tänkande och handlingskraft varit avgörande för uppbyggnaden av en för branschen transformerande verksamhet. En nyckelperson, som med analytiskt och proaktivt driv skapat förutsättningar för tillväxt i en industrisatsning som på kort tid utvecklats från att vara en mindre aktör till ett betydande industribolag. 

Med ledarskap och affärsmässighet har Årets Bolagsjurist varit instrumentell i företagets kraftfulla expansion, som ritar om kartan för transportbranschen i en omställning med ny teknologi. Genom att på rekordkort tid säkra miljardfinansiering och finna lösningar till ett brett spektra av juridiska utmaningar har Årets Bolagsjurist visat på kraften av en gedigen yrkesskicklighet, där drivkraft och juridiskt hantverk skapat möjligheter för en transportomställning från grunden, med starka samhällsekonomiska värden i nutid såväl som framtid.”

Förutom Årets Bolagsjurist utsågs ytterligare två utmärkelser. Helena Wanhainen, bolagsjurist på Tele2, utsågs till Årets Rising Star och Lena Almefelt, chefsjurist vid EQT, mottog Årets Deal.

Juryn bestod av:

Göran Lind, chefredaktör, Affärsvärlden

Sara Ribbeklint, ordförande, Sveriges Bolagsjurister

Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Vinge

Nina Macpherson, styrelseledamot, Scania samt tidigare SVP och Chief Legal Officer, Ericsson

Oskar Arndt, chefsjurist vid iZettle samt Årets Bolagsjurist 2019