Nyhet

Samuel Guron i The Seat

8 november 2023 Karriär The Seat

Nyligen var det Samuel Gurons, biträdande jurist i ECR-gruppen i Bryssel, tur att sitta i The Seat. Vi tog tempen på honom och hörde hur det var.  

Hur länge har du varit på plats nu?

Jag började som trainee under våren, och gick sedan in som biträdande jurist i september, så drygt två månader i min nuvarande tjänst.

Vad var det som lockade med Bryssel?

Jag ville utomlands! Jag ville jobba med svensk juridik, men i en internationell miljö, och det finns inte jättemånga jobb som har den kombinationen. När jag då såg annonsen för traineetjänsten på Brysselkontoret blev jag intresserad. Jag har tidigare arbetat i Regeringskansliet och tänkte att det skulle vara roligt att som omväxling söka mig till advokatbyrå.

Vad var din första tanke när du fick höra att du skulle sitta i The Seat?

Jag måste säga att jag först kände mig lite fundersam inför vad jag skulle kunna bidra med. Samtidigt kändes det roligt att vara med och se hur ledningsgruppsmötet går till.

Hur förberedde du dig inför mötet?

Jag funderade över hur mina första månader varit och kände att det viktigaste var att förmedla hur bra jag trivs på Brysselkontoret. Det är ett litet kontor där kollegorna är professionella men också prestigelösa. Eftersom jag sökte mig direkt till Bryssel ville jag berätta om vilken fullträff det var.

Och vad valde du att ta upp som dina egna frågor?

Lite partiskt kanske, men att Brysselkontoret spelar en viktig roll när det gäller att följa och bevaka EU-rätten. Under mitt dryga halvår har jag slagits av vilken fördel det är att vara på plats här nere, man får följa tillkomsten av ny lagstiftning på nära håll och gå på seminarier om aktuella frågor.  

Var det något som överraskade dig när du kom till Vinge?

Prestigelösheten. Jag visste att det finns otroligt mycket kunskap på Vinge, men jag blev imponerad av kombinationen professionellt och avslappnat.

Var mötet som du hade tänkt dig?

Jag hade inte några tydliga förväntningar, så gick därför in med nyfikenhet inför hur det skulle vara.

Har du några tips till den som sitter i The Seat framöver?

Att våga vara öppen och hålla det enkelt. Du kommer att bli lyssnad på, och det finns ett intresse för dina tankar. Säg vad du tycker, inte vad du tror att du förväntas säga.