Nyhet

” Det är på grund av sommarnotarietiden som jag jobbar här idag”

29 oktober 2020 Karriär

Robin Eliasson började sin bana på Vinge med att vara sommarnotarie 2016. Här berättar han om hur sommaren på Vinge fick honom att lämna ett liv till sjöss för en juridisk karriär.

Hur är det att vara sommarnotarie på Vinge?

– Det är på riktigt. Såvitt jag minns var det i alla fall det som jag tyckte var mest slående. Jag blev ganska omedelbart engagerad i riktigt juridiskt arbete, till exempel författande av inlagor. Vi hade också ett utbildningsprogram som bestod av presentationer av de olika rättsområdena, även detta gav ett seriöst intryck och var givande. I ärlighetens namn ska dock sägas att sommaren inte bara präglades av den typen av ”faglig innhold” – jag vill t.ex. minnas att vi tillbringade en hel del kvällar med först en drink på balkongen och sedan en sväng på stan. Sammantaget var det både utvecklande och mycket roligt.

Vad är det bästa med att vara sommarnotarie?

– Det är såklart både en givande erfarenhet, kul och en bra merit.  Med det sagt, och för att vara helt rak, tycker jag nog ändå att det bästa för min del var att det var en utmärkt möjlighet att få visa vem jag var och vad jag kunde bidra med, men också att ta reda på om det här jobbet var något för mig. En sommarnotarieperiod är såklart inte någon anställningsintervju, men just därför kan den ju också innebära andra och bättre möjligheter.

Har du något särskilt minne som gjort stort intryck på dig från sommaren på Vinge?

– Absolut. En sak som jag minns särskilt var när jag fick assistera den dåvarande delägaren Fredrik Vinge i ett ärende som man kan säga rörde en omstrukturering av ett partrederi och som därför också innehöll en del registreringsåtgärder hos sjöfartsregistret. Fredrik, som nu har gått i pension, var en mycket erfaren advokat och jag fick intrycket av att allt han gjorde genomsyrades av en mycket stor respekt och stolthet för den advokatroll som han agerade igenom. Jag kommer ihåg att vi kom in i ett sammanträdesrum där jag upplevde stämningen som ganska orolig. På ett ganska lågmält sätt, och med en mycket naturlig pondus, tog Fredrik över rummet, stämningen blev lugnare och vi kunde ganska snabbt lösa de återstående knutarna. Inte heller sjöfartsregistrets annars ibland något motsträviga tjänstemän verkade tycka att det riktigt angick dem att anlägga synpunkter efteråt, när Fredrik helt enkelt förklarade för dem vad de skulle göra. Det var en fascinerande uppvisning av advokathantverk.

På vilket sätt har programmet hjälpt dig i din karriär?

– Det är på grund av sommarnotarietiden som jag jobbar här idag. Som jag redan sagt så tror jag det är ett utmärkt komplement till en anställningsintervju. För min del finns det dock ett annat skäl till att jag helt säkert kan säga att notarietiden spelat stor roll för min karriär. Det var nämligen under den sommaren som jag bestämde mig för att gå iland. Innan dess hade jag mest arbetat till sjöss och det är inte helt omöjligt att jag hade blivit kvar där, eller kanske hamnat på något rederikontor om jag inte hade fastnat för byrålivet under sommarnotarieperioden.  

Har du något råd till de som nu funderar på att söka?

– Karriärvägar kan ju se ganska olika ut, och jag tycker att det skulle kännas förmätet att utgå från att min väg skulle passa alla. För en del, beroende på var de är i livet och karriären, kanske det skulle vara bättre att tillbringa en sommar med något restaurangjobb i Berlin, eller vad som helst, medan det för andra, till exempel för mig, var det helt utmärkt att tillbringa en sommar som sommarnotarie när jag gjorde det. Ett konkret tips för någon som redan bestämt sig kan kanske vara att komma ihåg att läsa mycket, också på engelska. Det är trots allt språket som är vårt arbetsverktyg.