Nyhet

Meet The Seat - Rasmus Lyckhammar

6 april 2023 Karriär The Seat

Nyligen var det Rasmus Lyckhammars, biträdande jurist i processgruppen på Stockholmskontoret, tur att sitta i The Seat.

Hur länge har du varit på plats nu?

Nästan två månader. Jag började i processgruppen i början på februari, så det är fortfarande mycket som är nytt. Det känns extra kul att det blev just tvist. Jag har länge haft en tanke om att vilja jobba med just processföring, eftersom det utöver det juridiska också involverar mycket kommunikation.

Vad var din första tanke när du fick höra att du skulle sitta i The Seat?

Väldigt rolig såklart, och kul att få se vad det innebär. Det var faktiskt något av en överraskning ändå när det väl blev dags. Jag trodde inte att jag skulle få vara så delaktig som jag ändå var. Du är med i allt som diskuteras, och bidrar med din input och synpunkter i både enklare och mer utmanande frågor.  

Hur kom det sig att blev det just Vinge?

Det var inte en helt spikrak väg. Jag fick möjligheten att vara sommarnotarie på en byrå, som inte riktigt passade mig. Här övervägde jag att välja en annan väg i karriären, men blev övertalad av en bekant att söka mig till Vinge. Här kände jag att jag hamnade rätt. Något jag särskilt uppskattar är den prestigelösa kulturen. Och att det är högt i tak på ett sätt som man kanske inte förväntar sig på en affärsjuridisk byrå.

Hur förberedde du dig inför The Seat-uppdraget?

Några dagar innan mötet får du dels mötets agenda, samt ett antal frågor att reflektera över. Här försökte jag först och främst gå till mig själv, och fundera över mina tankar och intryck hittills.

Vad valde du att ta upp som dina egna frågor?

Jag valde att ta upp tre punkter, till att börja med vår onboarding, som är väldigt bra. Den skulle i ännu större utsträckning kunna följa med i din hemmagrupp. För den som är nyexaminerad är de flesta arbetsuppgifterna helt nya, och vissa verksamhetsområden behandlas sällan under utbildningen, utan blir vardag först när du kommer ut på byrå.

 Jag valde också att lyfta vikten av att som nyanställd våga ta betalt för din tid. Att logga all tid du faktiskt lägger i ett ärende, vilket man kanske drar sig för om tidrapportering är nytt i ens vardag.

Min tredje punkt handlade om att vi har en väldigt fördelaktig provisionsmodell. Rentav unik, som vi borde vara mer öppna med externt. I grund och botten handlar det om att arbete i mer intensiva perioder ska löna sig. Du kan ha en god tillvaro utanför jobbet, samtidigt som du vet att du får en bra ersättning i perioder som är mer arbetsintensiva. För mig är det två mål som går att förena och som var och en är lika viktiga att kommunicera.

Vad mer stod på agendan?

Vi diskuterade flera praktiska frågor i verksamheten, bland annat våra system. Vi pratade också om vår närvaro på universiteten, dels i rekryteringssammanhang, men också som gästföreläsare och liknande. 

Har du några tips till den som sitter i The Seat framöver?

Du välkomnas av ett härligt och faktiskt ganska lättsamt samtal, som om det vore ett samtal med vilken kollega som helst. Man vill också att du ska lyfta fram dina egna tankar, om både högt och lågt. Det är allt annat än ett filmiskt ”board meeting på Wallstreet”.