Nyhet

”Praktikplatsen som följde med mångfaldsstipendiet gav ovärderlig erfarenhet och självförtroende”

19 oktober 2022 Mångfaldsprojektet

Våren 2007 var Miran Marusic på väg att ta studenten från Malmö Latinskola. Han visste att han ville studera vidare på universitetet. Han hade bra betyg och föräldrar som uppmuntrade hemma. Att det skulle bli just juridik var dock ingen självklarhet.

   – När jag var 18 år gammal visste jag inte riktigt vad jag ville bli när jag ”blir stor”. Jag övervägde möjligheterna och fann juridiken vara den plattform som gav mig flest framtida möjligheter. Som jurist kunde man nämligen jobba inom allt från rättsväsendet och affärsjuridik till sport och politik. En stor faktor var också möjligheten att arbeta internationellt.

Den sista terminen gick han kurs som hette rättskunskap, dit två advokater från Vinge kom.

– Jag minns inte vad de hette eller vad de sysslade med men de gjorde ett bra intryck på mig och verkade extremt professionella och självsäkra. Jag blev imponerad av sättet de kommunicerade och förde sig. Just där och då ville jag främst arbeta på en advokatbyrå, och sökte därför Vinges mångfaldsstipendium – som jag också vann!

Vad har mångfaldsstipendiet betytt för dig?
– Det var jättenyttigt att efter sex terminer äntligen få smaka på arbetslivet som jurist. Att ha en praktikplats på Vinge väntandes var också en morot under studierna och motiverade när det var tungt att plugga. Praktikplatsen gav mig ovärderlig erfarenhet och självförtroende.

Sedan fyra år tillbaka arbetar Miran som cargo underwriter på försäkringsbolaget If i Malmö. Vägen dit har bland annat gått via Katmandu, New York och London.

   – Efter praktiken på Vinge åkte jag och läste sjörätt i Singapore ett år. När jag återvände hem skrev jag min uppsats, samtidigt som jag praktiserade på en byrå i Stockholm. Därefter flyttade jag med min fru till Katmandu i Nepal där hon skulle jobba vid FN. Själv arbetade jag främst med frågor som rörde utländska investeringar i landet. Efter det bar det av till New York där jag arbetade med sjörätt i form av skadehandläggning av transportskador på en ”third party administrator”. Samma företag har kontor i London, och jag flyttade dit och arbetade några månader innan min fru, som då bodde i Köpenhamn, blev gravid och vi så småningom flyttade till Göteborg. och började jobba på Swedish Club. Där var jag i två år innan det blev dags att flytta igen, denna gången till  Ifs kontor i Malmö. Här arbetar  jag än idag som cargo underwriter , vilket innebär att jag försäkrar industrikunders transportrisker. Juridiken här är central då vårt ansvar baserar sig på transporträtt, både nationell lagstiftning och internationella konventioner.

Du har hunnit mycket på kort tid. Har du något tips till dagens gymnasieelever som funderar på att plugga juridik?
– Ha inte bråttom. Gör något kul – åk ut och res runt i världen, vidga vyerna, lär känna dig själv. Jag började studera vid Lunds universitet sex månader efter att jag tagit studenten. I efterhand önskar jag att jag hade väntat lite längre och haft mer tid till att vila upp mig. 4,5 år på Juridicum är en lång och krävande tid där man förvisso kan ta uppehåll, men för mig personligen var det aldrig ett alternativ att ta en paus när jag väl var igång.

Mångfaldsprojektet 2002-2022

I år fyller mångfaldsprojektet 20 år. Målet med projektet har sedan starten varit att bredda juristkåren och ta tillvara på den kompetens och de möjligheter som mångfalden för med sig. Så tänkte vi för 20 år sedan när vi drog igång, och så tänker vi idag. Projektet innefattar utöver mångfaldsstipendierna även bland annat temadagar, så kallade mångfaldsdagar, och möjlighet till sommarpraktik på Vinge.

 

Mer om mångfaldsprojektet

 

Namn: Miran Marusic

Arbetar som: cargo underwriter på IF

Aktuell: vann Vinges mångfaldsstipendium 2007 på Malmö Latinskola