Nyhet

Petra Hedengran är Årets Bolagsjurist

20 april 2023 Årets bolagsjurist

För elfte året i rad utses Årets Bolagsjurist. Investors chefsjurist Petra Hedengran fick i år fick ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Petra har spelat en mycket viktig roll för verksamheten, inte minst i sitt starka engagemang för strategisk ägarstyrning.

Utmärkelsen offentliggjordes under en prisutdelning med finalister och Sveriges Bolagsjuristers medlemmar den 19 april. Bakom priset står Sveriges Bolagsjurister, Vinge samt Affärsvärlden. Övriga finalister var Maria Hemberg, chefsjurist på Volvo Cars samt Malin Lönnqvist, chefsjurist på Kivra.

Juryns motivering:

Årets Bolagsjurist är en ledare och chefsjurist som i sin yrkesgärning spelar en betydande roll dels för verksamheten i fråga, dels för det svenska näringslivet. Med klarsynthet, integritet och exceptionell juridisk skicklighet visar hon väg i en bredd av frågor med fokus på strategisk bolagsstyrning. 

Som chefsjurist för en av landets ledande aktörer sätter Årets Bolagsjurist riktningen för ett stort antal branscher och bolag med betydande global påverkan. Ett uppdrag som kräver såväl djup som bred kompetens och ett mycket gott omdöme.

Årets Bolagsjurist personifierar på ett utmärkt sätt bolagsjuristens ofta avgörande roll i ägarstyrningen, där ett legalt ledarskap skapar förutsättningar och avtryck för såväl nutid som framtid.

Förutom Årets Bolagsjurist utsågs ytterligare två utmärkelser. Linus Hagman, Head of Legal på Kognity, utsågs till Årets Stjärnskott och Charlotte Törnberg, tidigare chefsjurist på Instabox Group, tog emot Årets Uppdrag.

 

Juryn bestod av:

Peter Benson, chefredaktör, Affärsvärlden

Caroline Falconer, ordförande, Sveriges Bolagsjurister

Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Vinge

Nina Macpherson, styrelseledamot, Scania samt tidigare SVP och Chief Legal Officer, Ericsson

Sofia Frändberg, tidigare chefsjurist vid AB Volvo och Årets Bolagsjurist 2022