Nyhet

Per Johan Eckerberg ger ut ny bok

18 november 2019 Försäkring

Per Johan Eckerberg, delägare i Corporate Insurance, har givit ut boken Solvensregler.

Solvensregler för försäkringsföretag har funnits sedan början av 1900‑talet. Reglerna har fram till för ett par år sedan varit enkla och kvantitativa schablonregler som endast avsett riskerna i försäkringsutfästelserna. 2016 genomfördes Solvens II‑direktivet. Över en natt fick försäkringsföretagen en omfattande, kvalitativ och principbaserad solvensreglering som avser försäkringsföretagens samtliga risker. 

Per Johans bok Solvensregler är den första och enda svenska lagkommentaren till hela solvensregleringen. Det är också en praktisk handledning till vad regelverket går ut på och hur reglerna ska tolkas och tillämpas. Bokens syfte är att beskriva rättsläget med utgångspunkt från den svenska tolkningen av EU:s rättsakter. Svenska försäkringsföretag brukar ofta lösa sina frågor i dialog med Finansinspektionen och regelverksfrågor är sällan föremål för tvister i domstol. Boken fäster därför större avseende vid Finansdepartementets bedömningar och Finansinspektionens tillsynspraxis, än vid en mer akademiskt inriktad tolkning. 

Solvensregler innehåller också en analys av genomförandet av Solvens II‑direktivet i svensk rätt. Lagstiftaren har varit trängd mellan Solvens II‑direktivets fulharmoniseringskrav och EU‑förordningar som står över svensk rätt. Utrymmet för svensk lagstiftning har därför varit minimalt. Analysen påvisar ett stort antal brister såväl i EU‑regleringen som i svensk lag. Kanske kommer nästa stora regelverksförändring – Solvens III – att reducera svensk försäkringsrörelserätt till en hänvisning till EU:s rättsakter? 

Per Johan Eckerberg är advokat och delägare i Vinges försäkringsgrupp ‑ Corporate Insurance ‑ och har över 30 års erfarenhet som juridisk rådgivare till försäkringsbranschen. Per Johan är också hedersordförande i Försäkringsdistributionsmarknadens Disciplinnämnd och var under många år ordförande i Svenska ICC:s kommitté Finansiella Tjänster och Försäkring. Per Johan har tidigare givit ut boken Försäkringsrörelsemanualen.