Nyhet

Nytt inom skatterätt

12 juni 2006

Artikeln är en del i nyhetsbrevet Blänkaren från Vinge.

OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) föreslår förbättringar av tvistlösningsmekanismen vid internationella skattetvister

Olösta internationella skattetvister, som resulterar i dubbelbeskattningssituationer för de inblandade parterna, utgör idag - i allt större utsträckning - betydande hinder för expansionen av gränsöverskridande investeringar och handel.

Mot denna bakgrund har OECD, i samarbete med Business Industry Advisory Committee (BIAC) och stora delar av näringslivet, föreslagit förbättringar avseende tvistelösningsmekansimen vid internationella skattetvister.

Ikorthet innebär förslaget att den befintliga tvistelösningsmekanismen i dagens dubbelbeskattningsavtal, den s k Mutual Agreement Procedure (MAP), kommer att kompletteras med möjlighet för de inblandade parterna att inleda ett skiljeförfarande om tvisten inte är löst inom viss tid (två år).

Det beslut som skiljeförfarandet mynnar ut i skall vara bindande för parterna. Förslaget förväntas träda i kraft den 1 januari 2007.

För att prenumerera på något av våra nyhetsbrev, klicka här.