Nyhet

Nya patent- och marknadsdomstolar från den 1 september 2016

18 augusti 2016 Immaterialrätt

Hur berörs ditt företag av de nya domstolarna? Vad innebär förändringarna? De rättsområden som berörs är immaterialrätten, marknadsrätten och konkurrensrätten.

Mål och ärenden som tidigare handlagts hos Patentbesvärsrätten, Marknadsdomstolen, tingsrätterna och Svea hovrätt, samt andra mål där huvudförhandling inte har inletts, kommer den 1 september 2016 att överföras till de nya Patent- och marknadsdomstolarna och handläggas där enligt nya regler. Kompetensen inom dessa områden kommer att koncentreras, i syfte att uppnå en högre kvalitet på domstolarnas avgöranden.

– Förändringen förväntas innebära en ökad effektivitet, flexibilitet och kvalitet i rättsprocessen. Till exempel innebär den utökade möjligheten att handlägga mål och ärenden gemensamt att dubbel processföring kan undvikas. Frågor inom olika men närliggande rättsområden kommer även att kunna handläggas i samma process. Det blir en förenklad rättsprocess som är mer överskådlig för parterna, säger Håkan Borgenhäll, delägare på Vinge och chef för immaterialrättsteamet i Stockholm. 

MÅL OCH ÄRENDEN SOM OMFATTAS 

Följande typer av mål och ärenden kommer att omfattas av Patent- och marknadsdomstolarnas behörighet: 

  • Immaterialrättsliga mål och ärenden (såsom exempelvis patent- och varumärkesmål) som idag prövas i allmän domstol, tingsrätterna och Patentbesvärsrätten 
  • Marknadsföringsrättsliga mål och ärenden som idag prövas i allmän domstol och Marknadsdomstolen
  • Konkurrensrättsliga mål som idag prövas i allmän domstol och Marknadsdomstolen
  • Mål om vägrad firmaregistrering som idag prövas i allmän förvaltningsdomstol
SÅ BERÖRS DITT FÖRETAG

Om ditt företag är part i – eller annars berörs av – ett pågående mål eller ärende vid Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen bör du notera de kommande förändringarna, inklusive överlämningen till Patent- och marknadsdomstolarna eller, i vissa fall, till allmän förvaltningsrätt. De mål som har avgjorts av Patentbesvärsrätten före den 1 september 2016 kommer fortfarande att kunna överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, enligt de regler som gäller idag. 

Pågående mål i allmän domstol slutförs i samma ordning som de påbörjades. Detta gäller dock inte mål vid Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt som den 1 september flyttas över till de nya domstolarna. Övriga immaterialrättsliga mål i allmän domstol flyttas alltså inte över till de nya domstolarna.

– Om ditt företag står inför en immaterialrättslig, marknadsrättslig eller konkurrensrättslig process bör de nya reglerna observeras redan nu, fortsätter Håkan Borgenhäll.

SVENSKA AVDELNINGEN FÖR UPC

Vid sidan av de nya Patent- och Marknadsdomstolarna kommer det att inrättas en regional avdelning av Unified Patent Court (UPC) för Sverige och Baltikum med säte i Sverige. UPC-domstolarna kommer att ha exklusiv behörighet i fråga om vissa europeiska patent och den svenska avdelningen kommer att ligga i anslutning till den nya Patent- och marknadsöverdomstolen. Dock förväntas ikraftträdandet av UPC försenas med anledning av Storbritanniens folkomröstning att lämna EU. Läs mer om UPC här.