Nyhet

Ny på jobbet: från juriststudent till affärsjurist

16 maj 2023 Karriär

Alla nyexaminerade jurister som anställs på Vinge börjar som legal associates. Det första året präglas av en gedigen inlärningsperiod med fokus på att komma in i verksamheten och arbetssätten genom anpassade utbildningsprogram. Det är något som Ida Redander vet allt om, hon tog examen 2022 och arbetar idag som biträdande jurist på Vinge i Stockholm.

Ida arbetar inom gruppen Bank och Finans. Som legal associate där lär hon sig processen och alla dokument som tas fram inom ramen för en bank- och finanstransaktion. Fokus ligger dels på den egna arbetsgruppen, men också på att få förståelse för hur Vinge arbetar generellt i projekt.

”Tempot är högt och arbetet innebär mycket frihet under ansvar. Jag lär mig otroligt mycket. Ingen dag är den andra lik, det är verkligen så det är. Det är roligt, man kan komma in en dag och tro det ska bli en lugn dag, och tvärtom!”

Att det var affärsjuridik Ida skulle arbeta med visste hon tidigt. Men att det skulle bli just Vinge var ingen självklarhet.

”Jag var rädd att Vinge skulle vara en opersonlig byrå, men det är verkligen tvärtom. Det är en härlig kultur och avslappnad stämning där man får vara sig själv och teamkänslan jättejättestor. Vi arbetar i projekt tillsammans, både inom den egna gruppen och tillsammans med andra grupper. Det fungerar som en väldigt bra skola, genom att arbeta med duktiga människor som är duktiga på att utbilda, så blir jag själv en bättre jurist. Genom Vinges rotationsprogram har jag också fått testa på flera olika områden inom affärsjuridiken samtidigt som jag lärt känna många fler personer.”

Ida lyfter särskilt fördelarna med att arbeta på en fullservicebyrå.

”Vinge är en av Nordens största affärsjuridiska byråer, med alla områden inom affärsjuridik representerade. Det innebär att det finns massor av experter att rådfråga och områden att nischa sig inom. Som nyanställd är det fantastiskt, dyker det upp en fråga om ditt ärende finns det sannolikt någon som kan hjälpa dig på kontoret. Man hjälps åt och jag kan gå till vem som helst och fråga om hjälp.”

Vad är det svåraste i ditt jobb?

”Att våga lita på sig själv är nog en av de svårare sakerna. Man lär sig så otroligt mycket genom att få ansvar, men det är också läskigt som ny. Man vill göra allting rätt och perfekt från början men det mesta är nytt och skiljer sig från hur det var i skolan. ”

Vilka råd ger du till juriststudenter som vill förbereda sig inför en karriär på affärsjuridisk byrå?

”Nischa inte in dig på en specifik byrå, utan testa flera och se vilken som matchar dig bäst. Många byråer har events och grejer på kontoret, gå dit och skapa din egen uppfattning. Jag rekommenderar alla att söka extrajobb och sommarnotarieplatser. Kanske testa en sommar på Vinge eller någon annan affärsjuridisk byrå, och en annan sommar på en byrå inriktad på humanjuridik. Var öppensinnad, man kan bli överraskad!”