Nyhet

”När jag fick stipendiet kände jag att Vinge trodde på mig”

1 december 2022 Mångfaldsprojektet

Hawjin Shamer var en av de allra första vinnarna av Vinges mångfaldsstipendier när hon fick det 2004. Då var hon nyss fyllda 19 och elev på Angeredsgymnasiet, idag arbetar hon som senior åklagare på Riksenheten mot korruption.

Vad har mångfaldsstipendiet och mångfaldsprojektet betytt för dig?

– De har betytt mycket. När jag fick stipendiet kände jag att medarbetarna på Vinge trodde på mig, vilket ju var en fin komplimang och ett bra stöd. Jag fick en garanterad plats som sommarnotarie på kontoret i Göteborg och att arbeta som notarie där var verkligen roligt, lärorikt och meriterande. Jag sökte mig tidigt till Vinge, redan innan jag påbörjat juristprogrammet, och fick arbete som kvällssekreterare på kontoret i Stockholm. Där kom jag sedan att arbeta under i princip hela min studietid.

Varför valde du att plugga juridik?

– Juristbranschen kändes bred, allmänbildande och spännande. Det verkade vara ett intellektuellt utmanande arbete vilket lockade mig. Jag var analytiskt lagd med rättspatos och kände att just åklagaryrket passade mig.

Har du något tips till dagens gymnasieelever som funderar på att plugga juridik?

– Mitt tips är detsamma som jag själv fick: stirra inte blint på antagningspoängen på juristprogrammet, utan sök juristprogrammet i flera städer och var öppen för att flytta. Min dröm var att arbeta som åklagare och även om jag hade intresse av att dessförinnan arbeta på affärsjuridisk byrå, så vägrade jag ha ett andrahandsalternativ. Sätt tydliga mål, tvivla inte på prestationsförmågan och var bestämd. Arbeta gärna som tingsnotarie på en domstol. Det är meriterande, lärorikt, kul och ger framför allt en trygghet i ens roll som jurist.

Mångfaldsprojektet 20 år

Vinges mångfaldsprojekt fyller 20 år. Målet med projektet har sedan starten varit att bredda juristkåren och ta tillvara på den kompetens och de möjligheter som mångfalden för med sig. Så tänkte vi för 20 år sedan när vi drog igång, och så tänker vi idag. Projektet innefattar utöver mångfaldsstipendierna även bland annat temadagar, så kallade mångfaldsdagar, och möjlighet till sommarpraktik på Vinge.

 

Mer om mångfaldsprojektet