Nyhet

Mount Everest – ny utmaning för Vingejurist

2 april 2012

Idag sätter sig Gabriel Westin från Göteborgskontoret tillsammans med sina 3 vänner på ett plan till Kathmandu för att förverkliga sin gemensamma dröm om att stå på toppen av världens högsta berg, Mount Everest 8 848 meter över havet.

Ingenting är omöjligt
– Det finns egentligen inget givet svar på varför man utsätter sig för något så krävande som att bestiga världens högsta berg. Vi är varken professionella klättrare eller äventyrare även om vi har bestigit en hel del berg och gjort andra äventyr. Vi lockas av utmaningen och har den fasta övertygelsen att ingenting är omöjligt vilket vi vill bevisa. När man genomför äventyr av det här slaget och utsätts för stora fysiska och psykiska påfrestningar tillsammans bildas en samhörighet som är svår att uppnå på andra sätt. Sedan är det också en fantastisk naturupplevelse säger Gabriel Westin.

Mental styrka
Rent statistiskt misslyckas ungefär två av tre som försöker nå toppen. Gabriel tror ändå att de har ganska goda chanser att lyckas. Förutom att de måste hålla sig friska och inte skada sig behöver vädret vara perfekt. Vännerna har känt varandra i tio år vilket de ser som en stor fördel eftersom den mentala biten är minst lika viktig som den fysiska. Att kunna hålla sig mentalt stark hela tiden är väldigt viktigt när man utsätts för stora fysiska påfrestningar. Det tär till exempel på såväl kropp som psyke att sova i ett tält under två månader när det är allt från 20 till 40 minusgrader.

– Jag känner mig inte rädd, men visst är jag lite nervös. Det händer ju trots allt några få olyckor på berget varje år. Vissa saker kan man inte heller kontrollera, till exempel laviner, fallande is och sten säger Gabriel.

Logistisk mardröm
Projektet har krävt mycket planering och tid. Organisationen av projektet, alla tillstånd, mat, utrustning, transporter, flygbiljetter och visum med mera har varit en logistisk mardröm konstaterar Gabriel.

Gabriel Westin fortsätter,

Sedan har du det fysiska, du måste försöka att hålla dig frisk samtidigt som du måste träna väldigt mycket. Eftersom det är dyrt att bestiga Mount Everest måste du även attrahera sponsorer. Utöver det måste du sköta ditt vanliga jobb och se till att du inte försummar din familj. Det blir inte särskilt mycket tid över. Jag tränar ungefär 5 dagar i veckan med fokus på uthållighet och kondition. Bland annat går jag i trapphuset i en av Göteborgs högsta byggnader, Gothia Towers, som har 23 våningar. Då går jag upp för trapporna cirka 20 gånger med 16-17 kilo i ryggsäcken.

Tidigare utmaninger
För knappt två år sedan stod vännerna tillsammans på toppen av Nordamerikas högsta berg Mount McKinley (6 194 m). De har också bestigit flertalet berg i Sverige, Norge och alperna under de senaste fyra fem åren, bland annat Mont Blanc (4 810 m).

– Vi har alltid pratat om att det skulle vara roligt att bestiga Mount Everest och nu har vi nått en nivå där det är både fysiskt och erfarenhetsmässigt möjligt avslutar Gabriel.

Det är bara 16 svenskar som tidigare har lyckats nå toppen på Mount Everest. Om tre eller fyra i gruppen lyckas blir det svenskt rekord eftersom det aldrig har stått mer än två svenskar på toppen samtidigt.

Vi önskar Gabriel och hans vänner stort lycka till!  

Här kan du följa deras väg uppför Mount Everest