Nyhet

Möt Sofie Nordgren, ny delägare vid Vinge Skåne

19 mars 2024 Karriär

Efter totalt 16 år utomlands och med ett imponerande CV med arbete på internationella advokatbyråer i London i bagaget valde Sofie Nordgren att flytta hem till Sverige och fortsätta karriären här. Att det blev just Vinge var ingen slump, och vid årsskiftet tillträdde hon rollen som delägare på Vinges Skånekontor.

Din karriärresa är minst sagt spännande, kan du berätta om den?

”Efter studenten ville jag plugga utomlands och sökte mig till London och University College London där jag studerade statsvetenskap och franska. Efter en kurs i EU-rätt insåg jag att juridiken lockade mer, och jag sadlade då om till att läsa juridik med målet att arbeta som så kallad solicitor, biträdande jurist, på advokatbyrå i London.”

Så blev det också. De första åren testade Sofie ett flertal olika rättsområden, bland annat bank och finans och M&A.

 ”Jag arbetade på ett flertal internationella byråer och fastnade främst för M&A, där fanns de mest spännande, utmanande och roliga uppdragen. I London gjorde jag också ett secondment och provade på att arbeta som bolagsjurist i några år. Det gav en väldigt nyttig förståelse för hur det interna arbetet på en PE-fond ser ut, samt hur otroligt mycket arbete som görs innan byråer kopplas på. 2020 kom pandemin, vilket i mitt fall innebar mer än ett års hemarbete. Vid det laget hade jag hunnit gifta mig och få två barn, och familjen bestämde sig gemensamt för att flytta till Sverige.”

Hur hamnade du på Vinge?

”Att det blev just Vinge beror till stor del på byråns M&A-profil, med stora kompetenta team, projektmedarbetare och spännande klienter. Jag fastnade också för den dynamiska och enterprenöriella företagskulturen, Vinge kändes lite friare och modernare helt enkelt. Även jämställdhets- och mångfaldsarbetet tilltalade mig. Under åren i London såg jag utmaningarna som finns när det exempelvis saknas vabb och förskola, och det är idag något av hjärtefrågor för mig. På Vinge fanns tre kvinnliga managing partners och både tydliga och konkreta mål för att öka jämställdheten, det var som att snabbspola in i framtiden!”

Vad arbetar du med på Vinge idag?

”Främst med M&A, allt från rena företagsförvärv, till investeringar där bolag behöver ta in pengar och hjälp att reglera ägande och styrning av bolag. Jag arbetar också med FDI-frågor (foreign direct investment), ett område på frammarsch under hela min tid i juristyrket. Gränslandet politik och juridik är väldigt spännande. Jag drivs av att interagera med människor och ta del av deras input och expertis. Det får jag göra här på Vinge, med många duktiga och trevliga kollegor att rådfråga i organisationen.”  

Vad hoppas du åstadkomma i din nya roll som delägare?

”Jag ser fram emot att fortsätta konkretisera vad Vinge står för, vem vi är och vad som skiljer oss från våra konkurrenter. Hur ska vi fortsätta växa och utvecklas för att även i framtiden vara en trovärdig rådgivare som alla vill gå till? Jag tror det är oerhört viktigt att skapa och behålla en gemensam riktning och syfte för alla att sträva mot, som bonus ökar det också motivationen och gör arbetet roligare!”

Vilka tror du kommer vara de största utmaningarna för Vinge och affärsjuridiska byråer framåt?

”Värdet av vår rådgivning, framförallt kopplat till AI. Kanske utmaningen blir att förklara varför mänsklig rådgivning är värdefull när AI på bara ett par sekunder kan ta fram ett avtal? En annan viktig utmaning är att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare för de bästa juriststudenterna. Vad vill de ha? Vad attraheras de av? Och hur når vi dem i framtiden? Vi måste helt enkelt ha örat mot marken och fortsätta utvecklas i takt med världen vi lever i.”

En viktig del i delägarskapet är rollen som ledare för yngre jurister. Vad tycker du utmärker ett gott ledarskap?

”Det bästa ledarskapet inspirerar, och får en grupp att se riktningen och arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Det är stor skillnad mellan chefer och ledare, och jag har hittills i min karriär varit mest imponerad av dem som genom hur de för och uttrycker sig inspirerar till att vilja göra ett bra jobb och skapar delaktighet.”

Hur arbetar du själv för att vara en god ledare?

”Ledare skapar kulturer, och jag försöker leva som jag lär. Jag är noga med att exempelvis ge bekräftelse och återkoppling och uppskattning till mina kollegor. Det är enkla grejer som lätt kan missas. Jag tror på förtroende och tillit, att skapa en relation och dialog som är så öppen som möjligt. Jag vill att alla som arbetar med mig känner att de kan vara ärliga och säga sin mening till mig.”