Nyhet

Möt Hanna Lemne, Competition Analyst

I somras var Hanna Lemne Competition Analyst i vår EU- och konkurrensrättsgrupp. Vi tog tempen på henne för att höra mer om hennes uppdrag, kombinationen nationalekonomi och juridik och sommaren på Vinge.

Även om man kanske inte tror det, är de nationalekonomiska perspektiven centrala inom stora delar av konkurrensrätten. Konkurrensrätt kombinerar kanske mer än något annat rättsområde juridisk och ekonomisk analys, berättar Jakob Jeanrond, ekonomisk expert i gruppen för EU- och konkurrensrätt.

Hanna, hur såg ditt uppdrag ut som Competition Analyst?

Som nationalekonom på Vinge är du en del av den juridiska rådgivningen. Min roll innebar allt från rättsutredningar, klientärenden och omvärldsbevakning. Det var ordentlig bredd, och rejält lärorikt att få fläta samman de ekonomiska och juridiska bitarna. Jag hade ekonom-delen med dig, och fick lära mig så otroligt mycket om den juridiska delen. 

Förutom att jobba i ECR-gruppen, som gruppen kallas, jobbar du också i ärenden tillsammans med jurister från resten av huset.

Hade du som ekonomstudent någon tidigare erfarenhet av juridik?

Under ekonomutbildningen läste vi kurser i juridisk introduktion, men inte mer än så. Att med nationalekonomin i ryggen få lära mig ett helt nytt fält, och få applicera mina kunskaper i det praktiska klientarbetet var därför väldigt spännande.

Hur kan en vanlig dag se ut som Competition Analyst?

Som en del av ECR-gruppen arbetar du i gruppens reguljära arbete. En vanlig dag jobbade jag i klientärenden och kunde bland annat titta på praxis, överväganden, skapa rapporter och fördjupa mig i olika praktiska frågor rörande gruppens ärenden. Att få ta de nationalekonomiska modeller som du räknat på under studierna och se hur de används på riktigt, det var verkligen jättespännande. Från abstrakt till väldigt konkret, där studier och jobb smälte samman.  

Fick du möta något på Vinge som du inte hade förväntat dig?

Sommaren överträffade helt klart mina förväntningar, rejält! Mitt internship var en del av sommarnotarieprogrammet, som för mig var ett smått otroligt program. Det är inte bara ett jobb, utan lika mycket utbildning. Varje vecka får du coaching i affärsengelska, du har lektioner i presentationsteknik och ledarskap, och en mängd sociala aktiviteter. Du känner verkligen hur man satsar på dig.

Jag hade nog heller inte väntat mig att få jobba med juridik ”på riktigt”, i riktiga klientärenden där nationalekonomer och jurister jobbar sida vid sida. Det var en positiv överraskning.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka platsen som Competition Analyst?

Det här är en chans för den som verkligen vill utvecklas – både som nationalekonom och i det praktiska hantverket. Det är ett uttalat fokus på lärande och utbildning, där alla kollegor verkligen VILL att du ska ta sjumilakliv. Väldigt långt från den typ av sommartjänst där du främst är arbetskraft.

Att sedan få jobba mot alla grupper i huset är en enorm bonus för den som är intresserad av nationalekonomisk tillämpning inom juridik. Här får du omsätta dina kunskaper i praktiken. 

Så här söker du

Ansökningsperioden till tjänsten som Competition Analyst är öppen till och med 30 november 2022. Intervjuer sker löpande, ansök därför gärna så snart som möjligt. För att söka tjänsten vill vi att du ska ha en kandidatexamen eller motsvarande i nationalekonomi och att du idag läser på masternivå.

Läs mer om tjänsten och ansök här.