Nyhet

Meet the Seat - Markus Hedbys

12 maj 2023 Karriär The Seat

Nyligen var det Markus Hedbys, biträdande jurist i processgruppen på Malmökontoret, tur att sitta i The Seat. Vi tog tempen på honom och hörde hur det var.

Hur länge har du varit på plats nu?

Ganska exakt tre månader. Jag sitter i vår tvist- och processgrupp här i Malmö, men var också sommarnotarie förra året, så jag hade ganska bra koll på verksamheten sedan innan.

Varför blev det just Vinge?

Jag trivdes väldigt bra under min tid som sommarnotarie. När jag nu kom tillbaka kände jag att Vinge var tillmötesgående med vilken grupp jag önskade ingå i. Under studierna hade jag fått upp ögonen särskilt för immaterialrätt och civilprocess. IP faller här in under processrättsgruppen, vilket blev en bra match för mig. Jag ville också vara på en byrå på framkant, en större aktör på marknaden som leder utvecklingen. 

Fanns det något som överraskade dig när du först började?

Det är långt mer avslappnat än jag hade tänkt! Man har en viss bild av byråerna när man pluggar, att det skulle vara mer formellt och opersonligt. Här blev jag verkligen positivt överraskad. Det är högt i tak, öppna dörrar, och hjälpen finns alltid där om du behöver. Jag blev välkomnad av en personlig atmosfär – även så enkla grejer som att vissa dagar gå i jeans.

Vad var din första tanke när du fick höra att du skulle sitta i The Seat?

Jag fick frågan cirka 2 veckor innan det var dags. Även om jag hört talas om det sedan tidigare, visste jag nog inte exakt vad det innebar. Men det lät väldigt roligt, och en fin möjlighet att ta vara på.

Hur förberedde du dig inför mötet?

Som en del av ledningsgruppen får du mötets agenda några dagar innan, där jag också blev ombedd att förbereda några tankar och reflektioner om hur det är att vara nyanställd. På agendan stod också frågor om nya tekniska lösningar samt Vinges hållbarhetsmål framöver, vilket var både intressant och spännande.

Vad valde du att ta upp som dina egna frågor?

Jag tog upp några frågor om vår onboarding, och hur du bäst får feedback som nyanställd. Här tog jag också upp vår upplärning i den egna arbetsgruppen, och hur man skulle kunna tweaka den något. Vi pratade också om hur Vinge framstår mot studenter, och vilka värderingar jag tycker kan vara särskilt viktiga att lyfta fram. Samtidigt som det finns krav på prestation, är det hos oss också viktigt att du får vara dig själv. Det skulle vi kunna kommunicera starkare.

Var mötet som du hade tänkt dig?

Jag tyckte det var jätteroligt, verkligen! Innan mötet hade jag en bild av att jag skulle få mer av lyssnande roll. Väl på mötet var det något helt annat. Det var ett genuint och väldigt starkt intresse från hela gruppen om vad jag hade att säga. Direkt efteråt kände jag – vilket bra initiativ det här är! Det är ett fantastiskt sätt att få nya perspektiv, och samtidigt så mycket mer. När du sitter i The Seat får du diskutera verksamheten med personer som i vissa fall varit här i mer än 20 år, vilket ger dig som ny en så mycket större förståelse för helheten. Det är verkligt givande och spännande, inte minst att förstå att det är såhär diskussionen går till.

 

Har du några tips till den som sitter i the Seat framöver?

I förberedelserna, när man funderar över vad man ska ta upp, är det bra om man kan vara så konkret som möjligt. Det är också en öppen och avslappnad diskussion, där alla är intresserade av vad du har att säga. Och en väldigt spännande och givande möjlighet!

The Seat

Vi tror på att ge alla medarbetare möjlighet att växa i sitt yrke, påverka i sitt arbete och utrymme att vara sig själva. Därför låter vi en nyanställd sitta med vid varje ledningsgruppsmöte. Som en symbol för att få ta plats runt bordet tog vi fram en specialtillverkad stol.