Nyhet

Madelene Andersson i The Seat

4 oktober 2023 Karriär The Seat

Nyligen var det Madelene Anderssons, biträdande jurist i miljö- och fastighetgruppen på Stockholmskontoret, tur att sitta i The Seat. Vi tog tempen på henne och hörde hur det var.

Hur länge har du varit på plats nu?

 Jag började i miljö- och fastighetsgruppen i våras, och fick möjlighet att sitta i The Seat direkt efter sommaren.

Hur kommer det sig att det blev just Vinge och fastighetsgruppen?

När jag mötte Vinge på studentmässorna fick jag ett väldigt bra intryck. Inte minst när jag förstod hur rekryteringen fokuserar på långt mer än bara betyg. För min del tror jag att min bakgrund stack ut lite. När jag var yngre simmade jag bland annat i juniorlandslaget. Med många tidiga morgnar i bassängen lär du dig vikten av uthållighet, och att kunna skapa motivation även i stunder då det är motigt. Jag tror att det kan vara ett bra verktyg oavsett vilken du karriär du sedan väljer.

Vid sidan om jobbet driver jag även ett mindre fastighetsbolag, där jag har hand om förvaltningen av en fastighet. Det är både kul och en aning annorlunda. Jag var därför särskilt intresserad av fastighetsgruppen – och de av mig.

Vad var din första tanke när du fick höra att du skulle sitta i ledningsgruppen?

Spontant – verkligen wow! Jag blev ändå lite nervös och hann tänka, ’hur ska det gå..?’ Och samtidigt så otroligt kul att få frågan. Jag tackade ja på en sekund!

Kände du till The Seat sedan tidigare?

Inte sedan innan jag började på Vinge, men jag blev introducerad till stolen under våra intro-dagar. En väldigt trevlig överraskning.

Fanns det något annat som överraskade när du kom till Vinge?

Jag hade hört rykten om att stämningen på byrån kunde vara strikt och stel. Det var därför en jätteöverraskning hur öppna, roliga och prestigelösa alla är. Man hälsar på alla man möter och när man får tillfälle tar man gärna en pratstund med den man förr inte mött.

Jag jobbade tidigare på en mindre byrå. Att gå till en stor byrå var verkligen en omställning, men jag hade nog inte kunnat föreställa mig hur stor omställning ändå. På en mindre byrå får du göra mycket själv. Här finns otroligt mycket kunskap och service, ett helt hus med människor med olika specialiteter. Det är både skönt och tryggt att veta att det alltid finns någon att vända sig till, oavsett fråga.

Hur förberedde du dig inför mötet?

Jag tittade bland annat på vad tidigare The Seat-deltagare beskrivit. Jag hade också en avstämning med Maria-Pia där vi gick igenom om mötesagendan. Och så gick jag igenom en mängd dokumentation och förhandsmaterial, för att vara uppdaterad på de frågor som vi skulle behandla.

Vad valde du att ta upp som dina frågor?

Jag valde att gå in på AI-spåret. Som ung biträdande jurist tror jag att man känner en viss osäkerhet i hur man kan och bör använda det i arbetet. Vi pratade bland annat om internutbildningar, best practice, och diskuterade de verktyg som är på ingång i branschen.

Var mötet som du hade tänkt dig?

Både och. Det var framför allt väldigt välkomnande. Alla var genuint intresserade av att lära känna mig och få höra mina idéer, och verkade tycka att det var värdefullt att jag var med. Det finns ett starkt intresse av att ta del av dina reflektioner som ny medarbetare, som man anser kan vara till nytta för hela byrån.

Har du några tips till den som sitter i The Seat framöver?

Var dig själv, och våga framföra det du upplever är viktigt och brinner för. Se också till att läsa in dig ordentligt på agendan och den dokumentation du får inför mötet.

The Seat

Vi tror på att ge alla medarbetare möjlighet att växa i sitt yrke, påverka i sitt arbete och utrymme att vara sig själva. Därför låter vi en nyanställd sitta med vid varje ledningsgruppsmöte. Som en symbol för att få ta plats runt bordet tog vi fram en specialtillverkad stol.