Nyhet

”Sök bara, det är definitivt inget du kommer att ångra”

29 oktober 2020

Lisa Malmborg sökte och blev antagen till vårt sommarnotarieprogram 2018. I våras började hon som biträdande jurist inom EU- & konkurrensrätt här på Vinge. Vi ställde några frågor till henne om hur hennes erfarenheter från sommaren på Vinge och om hon har några tips till de som nu ska söka till 2021 års sommarnotarieprogram.

Hur är det att vara sommarnotarie på Vinge?

– Att vara sommarnotarie på Vinge är otroligt kul och lärorikt och definitivt något jag rekommenderar alla. Under programmet får man möjlighet att verkligen testa på ett rättsområde och hantera många olika typer av frågor och uppgifter. Jag var inte säker på hur mycket jag egentligen skulle få göra, om jag skulle få sitta med enkla uppgifter och knappa ensam hela dagarna eller om jag verkligen skulle få jobba med svåra och stimulerande juridiska frågor som var kopplade till verkliga klienter. Till min glädje visade det sig att det var det sistnämnda. Jag fick möjlighet att arbeta med kollegor, såväl delägare som biträdande jurister, och med flertalet olika frågor och uppgifter, alltifrån ”knäcka-på-kammarn-frågor” och rena konkreta uppgifter. Trots att allt är nytt, lokaler, personer och inte minst kanske även rättsområde är man aldrig ensam, alla frågor är välkomna och alla tar sig verkligen tid för att hjälpa en att förstå och kunna lösa uppgiften på bästa möjliga sätt.

 

Vad är det bästa med att vara sommarnotarie?

– Ja, vart ska jag börja… för att fuska lite skulle jag säga att helheten är det bästa. Det gav verkligen en inblick i hur en vardag på en affärsjuridisk byrå kan se ut med uppgifter från högt till lågt under korta och långa deadlines. Det faktiska arbetet varvades också med lärorika utbildningstillfällen tillsammans med de andra sommarnotarierna och framförallt fick vi fila på vår juridiska engelska under våra fantastiska Legal English-lektioner med mytomspunna Graham.
Utöver allt detta lärande, och smärre panikattacker när man irrade runt helt vilse på något våningsplan tills någon vänlig själ visade en rätt, var hela programmet präglat av sociala aktiviteter med alla sommarnotarier och våra faddrar.
Det sociala är verkligen en stor del av programmet, och det var verkligen något jag uppskattade. Det ger en trygghet och lägger det där sista på hela programmet som gör det fulländat.

 

Har du något särskilt minne som gjort stort intryck på dig från sommaren på Vinge?

– En sak som jag verkligen minns var att alla sommarnotarier skulle presentera sina respektive grupper inför varandra. Inför presentationen togs coacher in för att först hålla en föreläsning i hur man får till en lyckad presentation med tips och knep. Efter det fick vi fila på våra presentationer för att sedan få tillfälle att vara ensam med coacherna där vi spelade in presentationerna och sedan fick vi feedback på vår presentationsteknik. Personligen var jag en aning skärrad inför det här, men det var verkligen lärorikt och absolut något jag inte tror många andra sommarnotarieprogram erbjuder. Ett annat minne som verkligen sitter kvar är när vi sommarnotarier och faddrar hade en grillkväll på Vinges terrass och hänget övergick i ett alldeles underbart dansgolv där verkligen alla var med och körde på för fullt. En riktig dunderkväll.

På vilket sätt har programmet hjälpt dig i din karriär?

– Ja, först och främst hjälpte det mig att få börja jobba på Vinge efter examen. Men framförallt skulle jag säga att det hjälpte mig att bli mer säker på vad jag ville syssla med. Inte nödvändigtvis att jag skulle bli expert inom ett särskilt rättsområde, men att jag ville in på en byrå, och framförallt Vinge. Alla som jag stött på här på Vinge är också otroligt hjälpsamma, så det gav även möjlighet att få bolla framtida planer och funderingar om allt från uppsats till frågor om att sitta ting, forska eller andra vägval och alternativ med erfarna personer som gärna tar sig tid att ge goda råd.


Har du något råd till de som nu funderar på att söka?

– Ja, vad väntar ni på? Sök bara, det är definitivt inget ni kommer ångra. Det finns inte mycket mer att säga det är kul och lärorikt och allmänt toppen!

 

European Commission provides sanctions compliance guidance

The European Commission has recently issued three opinions regarding the interpretation of asset freeze provisions in certain sanctions legislation pertaining to Central African Republic, Ukraine, Libya and Syria. The opinions are also of relevance for other sanctions regimes which provide for the same or similar restrictions. Therefore, their practical relevance goes far beyond the sanctions regimes in the context of which they were issued and they therefore provide for helpful guidance regarding the required thresholds for sanctions compliance generally.
20 september 2021

Har arbetsgivaren rätt att kräva vaccinering?

I och med återgången till kontorsarbete har frågan om anställdas vaccinering blivit högaktuell. Många arbetsgivare frågar sig om det går att ställa krav på vaccination inför att medarbetarna ska komma tillbaka till kontoret. Vad gäller i olika situationer, och vad säger regelverket?
14 september 2021

Vinge lanserar IP-podd

Immateriella tillgångar såsom patent, varumärken och upphovsrättigheter har idag en allt större betydelse för ett bolags framgång och utveckling. Vinge lanserar därför IP-Kompassen, en podd med syfte att höja kunskapsnivån inom immaterialrättsområdet och förbättra förutsättningarna för bolag, oavsett mognad och bransch, att förvalta och maximera nyttan av bolagets immateriella tillgångar.
9 september 2021