Nyhet

Licenssystemet Creative Commons – så funkar det!

21 november 2016 Immaterialrätt

Vinges immaterialrättsexperter får regelbundet frågor om vad som gäller för ”öppet innehåll”, t.ex. vid användning på internet. Möjligheten att fritt använda immaterialrättsligt skyddat material, som exempelvis ett fotografi, lockar både företag och privatpersoner. Vad innebär ”öppet innehåll” och hur regleras det?

Advokat Tobias Kempas, specialist på immaterialrätt och marknadsrätt hos Vinge: - Generellt innebär ”öppet innehåll” att innehållet får användas kostnadsfritt av vem som helst, med ett minimalt mått av restriktioner. Men för att åstadkomma detta krävs ett licenssystem som förenklar för rättighetsinnehavaren att lämna sitt generella tillstånd. Ett av de mest använda licenssystemen i dag är Creative Commons. Licenserna används internationellt och har anpassats till lokala förhållanden i över 50 jurisdiktioner.

Tobias Kempas berättar här i en artikel införd i tidskriften BrandNews nr 5/2016 om hur Creative Commons fungerar. Han belyser möjligheter, risker och centrala villkor både ur användarens och ur rättighetsinnehavarnas perspektiv.

Creative Commons.pdf