Nyhet

Lärdomar från ett secondment i New York

5 januari 2023 Karriär Student

Efter ett par år som jurist på Vinge kan du få chansen att vidga dina vyer genom att arbeta hos någon av våra klienter i Sverige eller på en advokatbyrå utomlands under en period. En som gjort det är Niklas Törnell. Han genomförde ett så kallat secondment på den amerikanska advokatbyrån Winston & Strawn i New York, med kontor i ikoniska MetLife building på Park Avenue.

Niklas delar med sig av sin upplevelse av att komma som svensk jurist till en amerikansk advokatbyrå, samt sina viktigaste lärdomar från tiden.

"Jag blev väldigt välkomnad och amerikanarna är generellt nyfikna och intresserade av Sverige och svenskar – vilket är tacksamt!", säger Niklas om sin ankomst. Han berättar att det var enklare än han på förhand trodde att stifta nya bekantskaper i en storstad som New York, där många anländer på ett liknande sätt och inte känner någon.

På Winston & Strawn tillhörde Niklas byråns "Nordic Desk" som arbetade med amerikanska M&A-transaktioner för nordiska klienter som på ett eller annat sätt investerar eller gör affärer på den amerikanska marknaden. Han beskriver att det generellt var mer arbete över kontorsgränser, med högt tempo och korta deadlines.

Niklas råd till andra som funderar på att åka iväg är att börja i god tid med allt från att låta din chef veta att du är intresserad av ett secondment, till visumförberedelser. Hans egen visumprocess och inresa till USA blev något av en utmaning. På grund av pandemin hade i princip samtliga amerikanska ambassader i Europa en stor "backlog" och tog inte emot visumansökningar från bland annat den visumkategori som Niklas tillhörde. Efter mycket om och men fick han till slut - med några få dagars framförhållning - en intervjutid på amerikanska ambassaden i Bukarest, Rumänien. Efter några dagars väntan på godkänt visum bar det därefterav till Toronto, Kanada, för lite drygt två veckors karantän innan han tilläts resa vidare in i USA.

"När du väl är på plats, nätverka och träffa så mycket människor du bara kan. Det ger inte bara relevanta kontakter för framtiden, utan ibland även vänner för livet. Och sist men inte minst, läs på och be om hjälp! Ju mer förberedd du är, desto mindre tid behöver du lägga på tråkigheter som allt (oundvikligt) pappersarbete, springa på visningar för att hitta ett boende etc.

Niklas avslutar med en enkel uppmaning.

"Tveka inte utan bara gör det! Det är en unik upplevelse som är otroligt lärorik, rolig och utmanande.”

Utvecklas med oss

Vi vill att du som jurist ska få möjlighet att bli ditt allra bästa jag på Vinge. Eftersom många av våra jurister anställs direkt efter examen är ett secondment en möjlighet till värdefull erfarenhet och nya synsätt, kunskaper samt yrkesmässiga nätverk inför framtiden.

Mer om hur du kan utvecklas på Vinge