Nyhet

Kinesisk rådgivare på Vinges stockholmskontor

16 januari 2012

Delägaren Qun Gu från Shanghai är Vinges första kinesiska rådgivare i Sverige. Hon har 14 års erfarenhet av att jobba med skandinaviska bolag i Kina, varav 11 med Vinge. Qun Gu är, som en del i Vinges satsning på Kina-relaterade uppdrag, sedan några månader verksam på Stockholmskontoret.

Service på plats
Att ha en kinesisk rådgivare placerad i Stockholm gör det enklare för Vinge att kommunicera med kinesiska klienter och erbjuda dem snabb och värdefull service i Skandinavien. Tidigare har det huvudsakligen varit skandinaviska företag som har investerat i Kina. Nu börjar den trenden vända och Vinge ser en ökning av kinesiska investeringar i Skandinavien.     

 – Min erfarenhet är att språket är en stor fördel. Kinesiska företagare är inte så bekväma med att tala engelska. En annan fördel är att Vinge förstår den kinesiska kulturen och affärskulturen i de kinesiska bolagen Säger Qun Gu. Språket är inget problem för henne, svenska lärde hon sig när hon tidigare bodde i Sverige och studerade juridik vid Stockholms universitet.     

– Jag ska också arbeta med svenska företag som investerar i Kina eller har samarbete med kinesiska företag. Jag kan kommunicera med båda sidor, säger Qun Gu, som tidigare varit bolagsjurist på Norsk Hydro och domare i Kina.

– Detta är en spännande och annorlunda satsning som vi hoppas skall ge Vinge ett försprång vad gäller "Kinajuridik" och medföra nya marknadsandelar, säger Katarina Nilsson, Vinges Chief Representative i Shanghai och Hong Kong.

Utöver Qun Gu finns det i Sverige flera jurister som är specialiserade på Kina-relaterade uppdrag.

Appar -  juridisk ”quick guide” 
Vinge lanserade för en tid sedan två appar, en för iPhone med råd till framförallt svenskar som vill göra affärer i Kina och en för Android som vägleder kineser men även andra nationaliteter som vill göra affärer i Sverige. Båda apparna är kostnadsfria och finns att ladda ner på App Store och Android Market. Vinge China (iPhone) finns på engelska och Business in Sweden (Android) finns på engelska och kinesiska.