Nyhet

"Lärorikt, utmanande och otroligt kul!"

1 oktober 2021 Karriär

Ida Redander var sommarnotarie på Vinges Stockholmskontor sommaren 2021, något hon varmt rekommenderar andra juriststudenter. "Det är ett otroligt meriterande sommarjobb som utvecklar en både juridiskt och som person", säger Ida.

Hur är det att vara sommarnotarie på Vinge?

– Lärorikt, utmanande och otroligt kul! Man slängs in i arbetet på en gång vilket jag tyckte var väldigt roligt och inget jag hade förväntat mig de första dagarna. Sen blandas det med bra utbildningspass som exempelvis juridisk engelska och presentationsteknik. Just presentationstekniken var ett av mina favoritinslag för att jag tycker att det är en viktig kompetens för framtida jurister och något som saknas i utbildningen på universitet. Alla sociala aktiviteter är också ett stort inslag som man har varje vecka där man lär känna alla andra sommarnotarier och även jurister från andra grupper, så man har möjlighet att knyta kontakter och få höra om andra arbetsområden som man möjligtvis tycker verkar intressanta för framtiden.

Vad är det bästa med att vara sommarnotarie?

– Definitivt att äntligen få inblick i hur arbetet går till. Min uppfattning är att det på juristprogrammet kan vara svårt att få en konkret bild av vad arbetet på en affärsjuridisk byrå de facto innebär. Jag visste att jag gillade bolagsrätten och att det jag fått höra om rådgivarrollen på en byrå intresserade mig, men det var svårt att sätta fingret på hur uppgifterna och utmaningarna ser ut och jag kunde under sommaren sätta alla beskrivningar jag fått höra i ett sammanhang. Det gav mig extra motivation till studierna eftersom jag nu vet vad som väntar efter examen och ändrade även uppsatsämne tack vare att jag fått testa på hur arbetet går till i praktiken. 

Har du något särskilt minne som gjort stort intryck på dig från sommaren på Vinge?

– Oj massa saker! Jag måste nog säga allt som har med det sociala att göra om jag får ta det som helhetsperspektiv. Det var väldigt lätt att lära känna alla, både andra sommarnotarier och juristerna på byrån. Alla var så välkomnande och det gjorde att det kändes tryggt när man fick uppgifter som var nya och som man ibland kände osäkerhet kring. Att vara i en sådan öppen och social kultur är något jag värdesätter och det skapar de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett bra juridiskt arbete. 

Har du något råd till de som nu funderar på att söka?

– Sök, sök, sök! Det är det bästa sättet att dels, för egen del ta reda på om arbetsplatsen och arbetet i sig är något som man vill fortsätta med och dels, att visa sig och skapa de bästa förutsättningarna för att få anställning efter examen. Det är många sommarnotarier tidigare som fått jobb på Vinge just tack vare just sommarnotarieperioden och om man landar i att man vill ta en annan karriärbana så har man haft ett otroligt meriterande sommarjobb som kommer att ha utvecklat en både juridiskt och som person.

Har du något tips när det gäller att skriva själva ansökan?

– Jag tror att det viktigaste är att försöka slappna av och vara sig själv. Det är enklare sagt än gjort såklart, men det är verkligen inget att vara rädd för, nyckeln är nog att få fram sitt engagemang och nyfikenhet så löser sig resten.

 

I februari börjar Ida jobba som biträdande jurist på Vinges Stockholmskontor i gruppen Private M&A.

 

Från den 1 november kan du ansöka till sommarnotarieprogrammet 2022 här