Nyhet

I stormens öga: M&A-jurist på Vinge

5 juli 2024 Karriär

Att vara M&A-jurist på en av Sveriges ledande affärsjuridiska byråer innebär att befinna sig i händelsernas centrum. För Sofie Nordgren, delägare och M&A-jurist på Vinge, var det inget undantag när Carnegie bestämde sig för att förvärva delar av Erik Penser Bank. Som projektledare på Vinge, Carnegies legala ombud, spelade hon en central roll i förhandlingsprocessen.

Förutom att företräda köpare och säljare i företagstransaktioner, hjälper M&A-juristerna på Vinge bolag som tar in nytt kapital för att kunna växa, och bolag som investerar kapital i andra bolag. Klienterna kan vara riskkapitalbolag och andra slags investmentbolag, tillväxtbolag och stora industriella bolag, både svenska och internationella.

– M&A är ett brett område som kräver många olika former av expertis. Utöver transaktioner och kapitalanskaffningar hanterar vi även andra bolagsrättsliga frågor som incitamentsprogram, fusioner och omorganisationer.

I Carnegieförvärvet innebar arbetet mer konkret due diligence och förhandlingar om betalningsmodeller och villkor för hur Erik Penser Banks verksamhet skulle gå över till Carnegie, men också arbetsrättsliga frågeställningar och hantering av olika regulatoriska frågor och komplexa skattefrågor.

– I detta fall betalades Erik Penser Bank inte med pengar, utan genom aktier i Carnegie - ett strategiskt drag som krävde noggrant juridiskt arbete för att fastställa rättigheter och styrelseinflytande. Affären krävde intensiva förhandlingar och ett starkt lagarbete.

M&A ett teamarbete

Arbetet som M&A-jurist är långt ifrån en ensam insats.
– Det är en fördel om man tycker om att arbeta tillsammans med andra. En vanlig arbetsdag är svår att beskriva eftersom ingen dag är den andra lik. Ibland arbetar jag intensivt med ett enskilt avtal, andra dagar handlar det om kompetensutveckling, att lära upp juniora jurister eller delta i konferenser. Man bör gilla omväxling, det är aldrig tråkigt att jobba med M&A!

Färdiga avtala tas inte fram i en handvändning, och partnerna diskuterar ofta själva innan rådgivarna kopplas in.

– Ofta utgår vi från att köparens ombud tar fram ett avtalsutkast att förhandla kring. Det innebär många ändringar i dokumenten som skickas fram och tillbaka, följt av fysiska möten där man silar ner till de punkter man inte är överens om. Det är oftast mest effektivt att förhandla i möten. I Carnegie-affären innebar det flera möten där upp till 15 förhandlare satt i ett rum och diskuterade avtalen.

Det roligaste med M&A

För Sofie är det roligaste när det "bränner till" och saker händer väldigt fort. När Carnegie hörde av sig var det bråttom, och ett intensivt samarbete mellan många parter drog igång.

– Som projektledare är du spindeln i nätet. Arbetet går till stor del ut på att hålla ihop en ofta komplex och omfattande process och leda teamet mot ett gemensamt mål. Samt såklart att skriva och förhandla transaktionsavtal, genomföra due diligence och inte minst att hantera alla övriga legala och praktiska frågor som uppstår i samband med en transaktion. Du är i stormens öga och ser till att rätt person vet rätt sak vid rätt tillfälle.

Tidsramen för ett uppdrag kan variera avsevärt. Vanligtvis tar stora uppdrag 3–4 veckor, men beroende på komplexitet, typ av uppdrag och parternas förhandlingsvilja kan det ta allt från några veckor till flera månader.

Fördelen med en fullservicebyrås bredd

Stora M&A-projekt kräver stora team. Arbetet kräver både generalister och specialister, och ett stort team där alla känner sig delaktiga och informerade.

– Vinge har den bredd och kompetens som krävs för att hantera omfattande affärer. Vi kan verkligen mobilisera och leverera. Här finns specialister inom t.ex. skatt, IP, arbetsrätt och tillsynsfrågor – alla nödvändiga för att lyckas med komplexa M&A-projekt.

Jobba som M&A-jurist på Vinge

För juriststudenter som drömmer om en karriär på en affärsjuridisk byrå erbjuder Vinges M&A-team en spännande och varierad arbetsmiljö där ingen dag är den andra lik. Det är ett arbete för dem som gillar att vara i centrum av händelserna och som trivs med att arbeta tillsammans med andra för att lösa komplexa juridiska utmaningar.

Starta din karriär hos oss