Nyhet

Här är vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024

25 april 2024

Vinnarna i Årets Bolagsjurist har nu korats. Jo-Anna Nordström på Attendo är Årets Stjärnskott och Erik Svärd på H2 Green Steel får utmärkelsen Årets Uppdrag. Emma Adlerton på Alfa Laval tar iår emot utmärkelsen som Årets Bolagsjurist.

För tolfte året i rad utsågs Årets Bolagsjurist i samband med Sveriges Bolagsjuristers vårmöte. Alfa Lavals chefsjurist Emma Adlerton fick år fick ta emot utmärkelsens huvudpris i hård konkurrens. Även Charlotta Grähs, Senior Vice President, General Counsel på Epiroc samt Helena Nelson, General Counsel på Carnegie var nominerade till huvudkategorin.

Såhär löd juryns motivering:

Årets Bolagsjurist är en chefsjurist som med gedigen yrkesskicklighet skapat betydande värden i ett ledande globalt industribolag i stark utveckling.

Med pragmatism, framåtanda och exceptionell juridisk skärpa har Årets Bolagsjurist byggt upp en juridisk och kommersiell struktur som spelat en avgörande roll för den tillväxt och transformation som kännetecknat bolaget de senaste åren. Ett ledarskap, som burit en instrumentell påverkan på bolaget och affären som helhet. Som huvudarkitekt för flera av verksamhetens mest affärspåverkande delar sätter Årets Bolagsjurist förutsättningarna för framväxt i ett ledande svenskt industribolag, för såväl nutid som framtid.

Förutom Årets Bolagsjurist delades ytterligare två priser ut. Jo-Anna Nordström, General Counsel & Director Sustainability på Attendo, utsågs till Årets Stjärnskott för sin framåtanda och värdeskapande i bolagets affär. Erik Svärd, VP Legal Affairs på H2 Green Steel, som ledde bolagets rekordmässiga kapitalresning på 6,2 miljarder, tog emot priset för Årets Uppdrag.

Årets Bolagsjurist är ett samarbete mellan Sveriges Bolagsjurister, Vinge och Affärsvärlden, med syfte att lyfta bolagsjuristens ofta avgörande roll för affären.

Juryn bestod av:

Anne Gynnerstedt, chefsjurist, Vattenfall

Caroline Falconer, generalsekreterare, SCC Skiljedomsinstitut

Johan Fagerlund, ordförande, Sveriges Bolagsjurister

Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Vinge

Peter Benson, chefredaktör, Affärsvärlden

Petra Hedengran, chefsjurist, Investor samt Årets Bolagsjurist 2023