Nyhet

”Fundera på varför du och Vinge är en bra match”

11 november 2022 Karriär Student

Många av Vinges sommarnotarier börjar arbeta hos oss efter avslutat sommarnotarieprogram. Ian Jonson var sommarnotarie på Vinge 2021, mindre än ett år senare började han som biträdande jurist i immaterialrättsgruppen.

Hur är det att vara sommarnotarie på Vinge?

– Toppen på alla sätt! Till att börja med får man en oslagbar inblick i hur vardagen för en biträdande jurist ser ut, eftersom man snabbt bollas in i olika ärenden och får tillämpa sina juridiska kunskaper i verkligheten. Det skadar inte heller att programmet innehåller flera intressanta utbildningar och massor av sociala aktiviteter, där man får möjlighet att lära känna och ha kul med både sommarnotariekollegor, faddrar och andra Vingeanställda. Om man är nyfiken på affärsjuridik och Vinge tycker jag verkligen man ska söka – det är sällan man får tillfälle att skapa sig en så god bild av en arbetsplats man är intresserad av!

Vilken typ av arbetsuppgifter hade du?

– Som sommarnotarie behandlas du som en biträdande jurist – men självklart med stort stöd av mer erfarna kollegor – och får därmed vara med och hjälpa till i olika ärenden. Jag blev väldigt förvånad över hur snabbt jag fick förtroende att hjälpa till med rättsutredningar, att upprätta inlagor och få ge input i den löpande rådgivning Vinge erbjuder klienterna. Man får dessutom, som sagt, ta del av ett antal utbildningar, där Legal English med Graham är en höjdpunkt. Utöver det arrangeras en mängd sociala aktiviteter, vilket gör att sommarnotariegruppen snabbt blir ett sammansvetsat gäng. Man är dessutom självklart med på alla aktiviteter som ens arbetsgrupp styr ihop, samt alla spontana aktiviteter sommarnotarierna brukar planera på egen hand.

Vad tar du med dig från sommaren?

– Framförallt två saker. Först den viktigaste, nämligen relationerna till människorna jag träffade. Både sommarnotariekollegorna och människorna som redan fanns på Vinge. På det sociala planet överträffade sommaren alla förväntningar (och då var förväntningarna ganska höga!). Jag tar också med mig att det inte förväntas att man ska vara helt inläst eller ha en massa förkunskaper när man kommer in som sommarnotarie – det enda som förväntas är att man är nyfiken och vill lära sig, resten löser sig!

Minns du något särskilt från sommaren?

– Det är svårt att välja ut ett enda minne, men det bästa kanske ändå är fadderaktiviteten i slutet på sommaren, som via lite hälsosam hets på boulebanan tog oss till en trevlig restaurang och sedermera vidare ut i natten. Även första gången jag fick sköta klientkontakten via mejl kändes stort – jag tror att jag läste igenom mejlet i en kvart innan jag vågade skicka iväg det. Oavsett hur stor eller liten roll det hade spelat vill man inte gärna stava fel i sitt först klientmejl!

Vad skulle du ge för råd till den funderar på att söka?

– Till att börja med är det viktigt att du verkligen anstränger dig för att säga något om dig själv med dina ansökningshandlingar. Upprepa inte bara det som står i CV:et i det personliga brevet. Jag tror att Vinge är ute efter bra människor, inte bra betyg. Om du visar intresse för Vinge, är det större chans att Vinge visar intresse för dig. Läs på om byrån, fundera på varför du och Vinge är en bra match och försök förmedla vad som gör att det är så.

Ansökan till sommarnotarieprogrammet är öppen

Vinge tar varje sommar emot upp till trettio sommarnotarier till våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö som under sex till åtta veckor får prova på livet som affärsjurist. Sommarnotarieprogrammet fungerar som en rejäl språngbräda för din framtida karriär, med möjlighet att växa både professionellt och personligt. Ett deltagande innebär mycket goda chanser att få arbete på Vinge efter studierna, och många av våra sommarnotarier börjar arbeta hos oss efter avslutat sommarnotarieprogram.

 

Ansök till sommarnotarieprogrammet

Mer information om sommarnotarieprogrammet 2023 

Ansökan är öppen till 30 november men vi rekryterar löpande så tänk på att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt!