Nyhet

Från startup till scaleup – möt M&A-juristen Maria som hjälper bolag att växa

29 mars 2023 Karriär M&A

Den svenska startup-scenen har skapat en mängd framgångsrika bolag. Klarna, Spotify och iZettle, för att nämna några. Men vad händer när ett bolag går från att vara en startup till en scaleup? Hur ser juridiken ut bakom kulisserna, när man som företag behöver ta in riskkapital från investerare?

Som en del av M&A-teamet är fokus företagsaffärer. Här hjälper Maria Dahlin Kolvik, senior jurist på Vinge, bolag som behöver ta in kapital för att fortsätta utveckla sin verksamhet och växa.

”Jag jobbar mycket med entreprenörer, men också med investerarna som tror på deras idéer. När ett bolag ska expandera behöver de ofta ta in kapital för att fortsätta sin resa. Att jobba med venture capital, eller VC, som jurist innebär att hjälpa bolagen med alla legala delar i samband med investeringarna. Här möter vi bolag som ligger i framkant, har spännande affärsidéer och som växer – jättesnabbt.”

En företagsaffär omfattar ofta många områden. Det kan vara dotterbolag i andra länder, eller olika verksamhetsområden med olika typer av juridiska utmaningar. Ofta en stor mängd juridik.

”När ett bolag ska köpas, säljas eller få nya ägare är det mycket juridik som blir aktuell. Som M&A-jurist är du ofta projektledaren, som syr ihop specialistrådgivningen som kommer från alla dina kollegor i huset. Det kan vara allt från finansiering, arbetsrätt, immaterialrätt eller andra specialistområden, till att stämma av vad som gäller enligt andra länders lagstiftning när ett bolag ska expandera på nya marknader. Ibland projektleder du därför även jurister på advokatbyråer i andra länder, som jobbar för samma klient. Det är verkligen ett teamarbete!”

Hur länge har du jobbat med M&A nu, och hur länge har du varit på Vinge?

”Jag har varit här i 10 år nu och fick kontakt med byrån redan under studierna. Först via talangpoolen och sedan som sommarnotarie. Att bli jurist var ändå ingen självklarhet. Innan juristutbildningen läste jag ekonomi, och jag funderade också på att jobba inom reklam. Jag ville ha ett kreativt yrke, jobba med människor och driva projekt med stor omväxling. Att jobba med M&A är just det.

Att få jobba på en större byrå som Vinge har också haft många fördelar. En professionell organisation, och så många duktiga kollegor och specialister att lära av. Här får jag också jobba med internationella klienter, men i en svensk företagskultur.”

Så vad innebär jobbet i praktiken? Vad gör att man blir en duktig M&A-jurist, och vad bör man gå igång på för att gilla uppgiften?

”Mitt hantverk som M&A-are ligger mycket i avtalsskrivning, förhandling, och att förstå aktiebolagslagen. Men här blir du också något av en bred generalist. När ett bolag ska köpas eller säljas aktualiseras nästan alla juridiska områden. Det är du som sätter samman allt och presenterar det för klienten, och då gäller det ju också att du har förstått det som lyfts fram av dina kollegor. Som M&A-jurist lär du dig därför konstant nya saker. Nya rättsområden, nya branscher och klienter med helt nya utmaningar. Här får du med tiden också en fin trygghet i den bredd du utvecklar.”

Till Vinge kommer bolag i väldigt många branscher. Nyligen fick man också i uppdrag att hjälpa glassproducenten och foodtech-bolaget Nick’s, och lösa utmaningen när man ville expandera globalt:

”Nick’s är ett av de projekt som legat mig varmast om hjärtat, när vi hjälpte bolaget med finansiering inför deras expansion. För att fortsätta växa på den amerikanska marknaden behövde man en investering på 100 miljoner dollar. En ordentlig summa. Här var det flera investerare som var med, både befintliga och nya. Varje investering är ju en långsiktig relation, där det är viktigt att det blir en bra matchning mellan bolag och investerare, och att vi som jurister stöttar i den ofta intensiva process som en kapitalanskaffning innebär för både bolaget och dess medarbetare. Nick’s är ett otroligt kul bolag att jobba med, och med en idé som jag själv står bakom till hundra procent.

Grundaren är en svensk som fick en pre-diabetesdiagnos. Han behövde hitta nyttigare alternativ och utvecklade en sockerfri glass som blivit otroligt populär, bland annat i USA. Vi hjälpte Nick’s från start till mål - att förhandla avtal, ta in kapitalet, och få affären i hamn. Vi var ett stort team som jobbade med det på kontoret, där jag ledde projektet. En otroligt härlig känsla att komma i mål tillsammans med klienten!”

Finns det något som du uppskattar speciellt i jobbet?

”Det jag uppskattar mest är samma sak som när jag började – att få möjligheten att påverka, och vara en del av så många bolags resor. Som advokat på byrå kan du få långa klientrelationer, och bli en part som bolaget verkligen litar på. Att stötta entreprenörer i deras resor som företagare skapar för mig en verklig mening. Man gör skillnad när man går till jobbet. Samtidigt får jag också jobba med den mest spännande delen av juridiken. Och jag lär mig så otroligt mycket nytt och utvecklas ständigt, det blir aldrig tråkigt med det här jobbet.”

Att jobba med M&A, entreprenörer och riskkapital är inga självklara delar under juristutbildningen. Hur lär man sig arbetet?

”När du är ny i rollen lär du dig väldigt mycket snabbt. Du börjar med klientarbete från första dagen. Vi jobbar i team med allt från juniora till seniora jurister, där du möter kollegor som är fantastiskt duktiga, med otroligt mycket erfarenhet. För mig som varit på byrån i 10 år är det jättekul att få jobba med våra yngre kollegor. Mina kollegor gör också mig bättre. De ger mig energi, är drivna och ambitiösa – och kan så otroligt mycket trots att vissa av dem är helt nya i sina roller.”

Hur ska man då tänka om man är intresserad av att jobba med M&A? Vilka är dina bästa tips?

”Se till att få kontakt med byråerna redan under utbildningen, för att bilda dig en uppfattning både om dina framtida kollegor och få en inblick i hur jobbet ser ut i praktiken. Tänk också på vad som är viktigt för dig. Vad drivs du av? För mig är trivsel en otroligt viktig del. Att få energi av att komma till jobbet, och ha roligt tillsammans med mina kollegor. Och att utvecklas, varje dag.”

 

Vem är du och hur vill du utvecklas?

 Läs mer om hur du kan starta din karriär hos oss