Nyhet

Från mångfaldsstipendiat till doktorand i straffrätt

16 december 2022 Mångfaldsprojektet

Mikael Bernardini, vinnare av Vinges mångfaldsstipendium 2008 och idag doktorand i straffrätt, berättar om hur hans intresse för juridik väcktes tidigt i livet. Delvis på grund av uppmuntran från lärare och skolkamrater som tyckte att han skulle bli advokat.

– Jag var väl nio-tio år när skolkamrater och lärare tyckte att jag skulle bli advokat. I många år hade jag även den drömmen, utan att egentligen veta vad advokattiteln innebar, berättar Mikael.

Han funderade på att studera till socionom, men bestämde sig för juridik efter att ha fått ytterligare uppmuntran från lärare och deltagande i Mångfaldsprojektet tillsammans med Vinge och Angeredsgymnasiet.

– Idéer om rättvisa, jämlikhet och andra sociala frågor har präglat hela mitt liv. Jag funderade därför under en period om inte socionomyrket skulle passa mig bättre. När jag sedan började på Angeredsgymnasiet hade jag - återigen - lärare som uppmuntrade mig till att studera juridik. Därtill bidrog olika samarbeten som Mångfaldsprojektet med Vinge, till att skapa spänning kring juristyrket och konkretisera det. Även min familj och uppväxt i Hammarkullen spelade en viktig roll i mitt val att studera juridik.

Mångfaldsstipendiet gav, tillsammans med sommarpraktiken på Vinge, Mikael möjlighet att träffa människor som ville stötta honom på olika sätt.

– Det inkluderar mina mentorer, men även andra medarbetare på Vinge som jag lärde känna under sommarpraktiken. Jag fick chansen att diskutera riktiga juridiska frågor och hade även människor som ställde upp som referenser. En av delägarna på Vinge ordnade även ett möte med en affärsjuridisk advokatbyrå i Uruguay, där jag har släkt. Detta gav mig förtroende för mina förmågor som jurist och person.

Mikael har flera råd till framtida juriststudenter.

– Som juriststudent är det viktigt att sträva efter att må bra. Det kan innebära att umgås med vänner och familj, äta bra mat och träna och röra på sig. Vila och återhämtning är också viktigt. Ett annat tips är att fokusera på uppgiften, det vill säga studera det juridiska hantverket genom att läsa, skriva och tänka kreativt. Ta bort allt som kan distrahera, som mobiler, sociala medier, telefon och internet. Fokusera på studierna några timmar per dag och återgå sedan till att må bra enligt det föregående tipset. Det kan ge mer energi för att fokusera på studierna under följande dag. Sist men inte minst, glöm inte att be om hjälp i olika situationer. Detta kan handla om konkreta juridiska frågor, men även om du behöver prata med någon om ditt välmående eller om det är svårt att fokusera på studierna. Ingen är stark nog att göra allt på egen hand.

Mångfaldsprojektet 20 år

Vinges mångfaldsprojekt fyller 20 år. Målet med projektet har sedan starten varit att bredda juristkåren och ta tillvara på den kompetens och de möjligheter som mångfalden för med sig. Så tänkte vi för 20 år sedan när vi drog igång, och så tänker vi idag. Projektet innefattar utöver mångfaldsstipendierna även bland annat temadagar, så kallade mångfaldsdagar, och möjlighet till sommarpraktik på Vinge.

 

Mer om mångfaldsprojektet>>>