Nyhet

”Dra dig inte för att söka, utan gör det bara!”

24 oktober 2022 Karriär Student

Det rådet ger Lava Mustafa alla som funderar på att söka till Vinges sommarnotarieprogram. Lava, som själv var sommarnotarie på Vinge sommaren 2022, tar under nästa år examen från juristprogrammet och börjar då arbeta som biträdande jurist på Vinge.

Hur är det att vara sommarnotarie på Vinge?

– Mina förväntningar på förhand var höga, nu i efterhand kan jag säga att de verkligen överträffades! Jag kan inte nog understryka hur utvecklande och utmanande men framför allt roligt det är att vara sommarnotarie på Vinge. Det är en härlig kombination av juridiskt arbete, utbildningar och en hel del sociala aktiviteter.

   – Det är väldigt enkelt att vara ny på jobbet hos Vinge. Jag kände mig som en i teamet redan från start och märkte snabbt hur måna alla var om att vi sommarnotarier skulle trivas och få ut så mycket som möjligt av tiden. Vi stöttades i allt möjligt, och det fanns ett genuint intresse av att lära känna var och en av oss. Trots att det jobbar över 300 personer på kontoret i Stockholm finns en otroligt familjär och härlig gemenskap. Som om inte det är nog finns det också ett pingisbord och en fantastisk bistro på plan 6 som fulländar sommarnotarieupplevelsen. Tack till Zvonko och hans otroliga team i köket, som har förgyllt många av våra luncher och fikastunder!

Har du några tips till den som funderar på att söka?

– Dra dig inte för att söka utan gör det bara! Jag vågar lova dig att du har en oförglömlig sommar som väntar om du får en plats. Var ute i god tid med ansökan och lägg extra krut på ditt personliga brev. Var dig själv och visa vem just du är som person, försök inte göra dig till någon annan som du tror att byrån letar efter. Redan efter min första vecka upplevde jag att Vinge är en arbetsplats som är öppen för olikheter på alla möjliga plan och den bilden förstärktes efter min sommar på byrån.

   – Sist men inte minst är det en otrolig erfarenhet att vara sommarnotarie på Vinge, oavsett om du är övertygad om att du vill arbeta på en affärsjuridisk byrå eller inte. Du får en väldigt bra inblick i hur det är att jobba med juridik i praktiken. Man har hört det många gånger förut, men det är verkligen en helt annan sak att praktisera juridik än att studera juridik. Dessutom ges du en möjlighet att skapa dig en egen uppfattning om stämningen och kulturen på Vinge. Allt detta samtidigt som du lär känna fantastiska människor! Med det sagt, sök och se om Vinge kan vara något för just dig!

Vad fick du göra som sommarnotarie?

– Väldigt många olika saker! Beroende på vilken grupp man hamnar i kan arbetsuppgifterna variera. Gemensamt för alla är att man får ta stort ansvar på riktigt, och hjälpa kollegor som klienter. Jag arbetade i tvistlösningsgruppen, där fick vi göra allt från att vara åhörare under en huvudförhandling där Vinge var motpartsombud till att delta i klientmöten och göra rättsutredningar. Arbetet var oftast väldigt varierat, och roligt!

   – Vi fick också ta del av en rad givande utbildningar där vi vässade våra kunskaper i allt från Legal English till presentationsteknik. Jag uppskattade verkligen utbildningstillfällena eftersom de gav oss möjlighet att öva på färdigheter som är viktiga för jurister, men som oftast inte berörs på juristprogrammet.
   – Utöver det dagliga arbetet hade vi ett fullspäckat socialt program med allt från matlagningskurser och tavelmålning till padelmatcher. Jag måste säga att jag var väldigt imponerad över hur mycket tid och energi som lagts ner vid planerandet av det sociala programmet. Aktiviteterna bidrog till att skapa en avslappnad stämning och god sammanhållning, och det var kul att många jurister också var med. Det bidrog till att man lärde känna större delar av kontoret, vilket var väldigt uppskattat!

Vad är det viktigaste du tar med dig från tiden som sommarnotarie?

– Att mycket av arbetet på en affärsjuridisk advokatbyrå bygger på lagarbete och att alla tillsammans – oavsett hur långt man kommit i sin karriär – bidrar till Vinges gemensamma mål. Jag tror att det finns en bild hos många att klimatet på en större advokatbyrå är tufft och att det krävs ”vassa armbågar” för att ta sig fram, men min uppfattning är att det inte stämmer med verkligheten. På Vinge var alla hjälpsamma och varje individs insats både uppmuntrades och uppskattades, vilket bidrog till att förstärka den familjära kulturen. Det gällde också bland oss sommarnotarier, vi var varandras trygghet och tog hjälp av varandra om vi var osäkra i något. 

Vad är ditt bästa minne från tiden som sommarnotarie?

– Det är svårt att bara välja ett! Som helhet skulle jag nog säga att allt det sociala har bidragit till flest minnen och många skratt. Det har varit så himla roligt och lätt att lära känna både sommarnotarierna och medarbetarna på Vinge. Sista dagen var det särskilt påtagligt vilken fin sammanhållning som skapats under de åtta veckorna vi jobbade på Vinge!

 

Ansökan till sommarnotarieprogrammet öppnar 1 november

Vinge tar varje sommar emot upp till trettio sommarnotarier till våra kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö som under sex till åtta veckor får prova på livet som affärsjurist. Sommarnotarieprogrammet fungerar som en rejäl språngbräda för din framtida karriär, med möjlighet att växa både professionellt och personligt. Ett deltagande innebär mycket goda chanser att få arbete på Vinge efter studierna, och många av våra sommarnotarier börjar arbeta hos oss efter avslutat sommarnotarieprogram.

Mer information om sommarnotarieprogrammet 2023

Ansökan är öppen till 30 november men vi rekryterar löpande så tänk på att skicka in din ansökan så tidigt som möjligt!