Nyhet

Dags att nominera Årets Bolagsjurist 2016

2 februari 2016 Årets bolagsjurist

Vem blir Årets Bolagsjurist 2016? Förra året föll valet på Nina Macpherson, chefsjurist på Ericsson. Nu är det dags att nominera kandidater till årets tävling. Priset är ett samarbete mellan Vinge, Bolagsjuristernas förening och Affärsvärlden.

Syftet med utmärkelsen är att belysa bolagsjuristens centrala roll och funktion inom näringslivet. 

Vi söker nu den bolagsjurist som anses mest meriterad för att leva upp till titeln. Har du något bra tips på en bolagsjurist som gjort något utöver det vanliga? En person som hjälpt till att skapa mervärde för företaget? Gå i så fall in på aretsbolagsjurist.se och lämna ditt förslag.

Nomineringen är öppen till och med den 11 mars. Priset delas ut på Bolagsjuristernas förenings Vårmöte den 28 april på Svenskt Näringsliv. Finalisterna tillkännages ungefär en vecka innan prisutdelningen. 

Tidigare pristagare
Årets Bolagsjurist 2015 - Nina Macpherson, Telefonaktiebolaget LM Ericsson
Årets Bolagsjurist 2014 - Stefan Backman, Tele2 Sverige AB
Årets bolagsjurist 2013 - Mats Lönnkvist, SAS

Årets Bolagsjurist ska vara en person som är verksam som bolagsjurist i Sverige hos ett företag eller organisation och som under föregående år visat sig särskilt framstående inom ett eller flera av följande områden:
• Skapat mervärden för företaget genom att på ett signifikant sätt bidragit till företagets utveckling och framgångar eller har väglett företaget i mycket betydande eller komplexa transaktioner eller projekt.
• Utvecklat bolagsjuristfunktionen genom att driva förändringsarbete inom bolagsjuristfunktionen som gagnat bolagsjuristerna, internklienter och företaget i stort.
• Bolagsjuristens roll – har satt bolagsjuristens roll i fokus i debatt eller i media eller har i det publika agerat som ett föredöme för andra bolagsjurister.
• Kombinerat affärsmässighet med hög integritet.
• Bidragit till nytänkande inom yrket och verkat för innovativa lösningar.

Juryn består av 
Aja Westman, bolagsjurist på ABB och ordförande i Bolagsjuristernas förening
Bengt Gustafson, Senior Vice President & Senior Advisor to Group Management, Securitas AB
Göran Norén, Avdelningschef Näringspolitik, Svenskt Näringsliv
Jon Åsberg, chefredaktör Affärsvärlden
Bertil Villard, advokat Advokatfirman Vinge KB
Magnus Billing, tillträdande vd Alecta och avgående vd NASDAQ OMX Stockholm

Sofia Frändberg är Årets Bolagsjurist

För tionde året i rad utses Årets Bolagsjurist. Volvos chefsjurist Sofia Frändberg fick i år ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Sofia har spelat en mycket viktig roll för bolaget strategiskt och juridiskt, inte minst i samband med ett antal mångmiljardaffärer under föregående år.
7 april 2022 Årets bolagsjurist

Här är finalisterna i Årets Bolagsjurist 2022

Priset Årets Bolagsjurist är ett samarbete mellan Affärsvärlden, Advokatfiman Vinge och Sveriges Bolagsjurister. I år delas priset ut för tionde året i rad. Vinnarna i de tre kategorierna utses 6 april. Här nedan är årets nio finalister.
30 mars 2022 Årets bolagsjurist

Anne Gynnerstedt är Årets Bolagsjurist

För nionde året i rad utses Årets Bolagsjurist. Vattenfalls chefsjurist Anne Gynnerstedt fick i år fick ta emot utmärkelsen i hård konkurrens. Anne har spelat en mycket viktig roll för bolaget, inte minst i den gigantiska förlikning med tyska staten som innebar att 14,5 miljarder räddades till den statliga energijätten.
24 maj 2021 Årets bolagsjurist