Nyhet

Christer Söderlund utsedd till ordförande

4 november 2013

I augusti i år utsågs Christer Söderlund på Vinge till ordförande i ett mål mellan en investerare och Venezuela som handläggs inom ramen för ICSID i Washington DC. I dagarna förlängde dessutom regeringen Christers förordnade som skiljeman i ICSID med ytterligare sex år.

Gedigen bakgrund
Christer Söderlund har mångårig erfarenhet av internationella skiljeförfaranden och har sedan 2006 varit utsedd av svenska regeringen till skiljeman i ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), ett organ inom världsbanken som administrerar investeringstvister.

Christer är även uppförd på förteckningen över skiljemän vid den internationella skiljedomstolen i Moskva, Cairo Regional Centre for International Commercial Arbitration, Kazakhstan International Arbitrage, Beijing Arbitration Commission, the Polish Chamber of Commerce och ICDR (International Board of Arbitrators).

De investeringstvister som handläggs inom ICSID grundar sig normalt på bilaterala konventioner rörande skydd och främjande av gränsöverskridande investeringar. I dessa konventioner åtar sig de deltagande staterna att främja utländska investeringar och att garantera dessa en rimlig och rättvis behandling. En investerare som anser sig felbehandlad kan påkalla internationellt skiljeförfarande för prövning av statens eventuella brott mot konventionens skyddsregler. Investeraren kan härvid yrka ersättning för den skada den anser sig ha drabbats av. På senare år har Venezuela blivit föremål för ett antal sådana investeringstvister. Det stora flertalet av tvisterna har publicerats på ICSID:s hemsida.

Vi gratulerar Christer till hans förlängda tjänst i ICSID.